hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szigorú szabályok: lehet-e egyéni vállalkozó az orvos a közfinanszírozott ellátásban?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
2

Az egészségügy foglalkoztatási háttere jelentősen változott az egészségügyi szolgálati jogviszony megteremtésével. Míg korábban számos orvos az egészségügy köz- és magánfinanszírozott intézményeiben egyaránt munkát végzett, addig erre most szűk körben van csak lehetőség. Tekintettel arra, hogy számos kérdést kapunk azt illetően, hogy egyéni vállalkozóként továbbra is lehet-e a közfinanszírozott ellátásban tevékenykedni, alábbi cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb szabályokat.

Szigorú összeférhetetlenségi szabályokat állít az új jogállási törvény

Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény alapvető változásokat hozott az egészségügyben dolgozók számára. A törvény hatálya az állami és az önkormányzati fenntartású egészségügyi szolgáltatóra, annak fenntartójára, valamint az állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi szolgáltatónál egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy jogállására terjed ki. A törvény 1. paragrafusának (4)–(5) bekezdései lefektetik, hogy a fenti keretek között működő egészségügyi szolgáltatónál – a törvényben foglalt kivétellel – csak egészségügyi szolgálati jogviszony keretében lehet egészségügyi tevékenységet és az egészségügyi szolgáltató működőképességének, illetve az egészségügyi szolgáltatások üzemeltetésének biztosítására irányuló tevékenységet végezni. Az egészségügyi szolgáltató működőképességének, illetve az egészségügyi szolgáltatások üzemeltetésének biztosítására irányuló tevékenységek szabályait a kormány rendeletben határozza meg.

A jogállási törvény általánosságban tiltja egyéb, egészségügyi szolgáltató igénybevételének lehetőségét. Kivételként nevesíti ugyanakkor azon eseteket, amikor – a kormány rendeletében meghatározott személyes közreműködő kivételével – közreműködő, valamint az önkéntes segítő egészségügyi szolgáltató működik közre az egészségügyi szolgáltatás nyújtásában.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, ki minősül közreműködőnek, illetve személyes közreműködőnek, és lehet-e a közfinanszírozott ellátásban egyéni vállalkozóként tevékenykedni!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (2)
dr. Kéri Ádám

Nem az a lényeg, hanem az, hogy létrejön egy összeférhetetlenségi szabály. Nem az egyes jogviszonyt titlja a törvény önmagában, hanem azok együttes fennállását.

dr. Kéri Ádám

Vadász Iván

Az alábbi törvényi rendelkezés továbbra is hatályos.

2003. évi LXXXIV. törvény
az egészségügyi tevékenység végzésének egyes kérdéseiről

AZ EGÉSZSÉGÜGYI TEVÉKENYSÉG VÉGZÉSÉRE IRÁNYULÓ EGYES JOGVISZONYOK

7. § (1) Az egészségügyi dolgozó egészségügyi tevékenység végzésére - ide nem értve a sürgős szükség esetén ellátási kötelezettség alapján végzett tevékenységet - a külön törvényben meghatározott szakképesítési és nyilvántartási feltételek mellett akkor jogosult, ha egészségi állapota alapján az adott egészségügyi tevékenység végzésére alkalmas.
(2) Egészségügyi tevékenység végzésére az alábbi jogviszonyokban kerülhet sor:
a) szabadfoglalkozás keretében,
b) egyéni egészségügyi vállalkozóként,
c) társas vállalkozás tagjaként,
d) közalkalmazotti jogviszonyban, rendvédelmi igazgatási szolgálati jogviszonyban, honvédelmi alkalmazotti jogviszonyban,
e) munkaviszonyban,
f) közszolgálati jogviszonyban, kormányzati szolgálati jogviszonyban, adó- és vámhatósági szolgálati jogviszonyban,
g) szolgálati jogviszonyban,
h) egyházi személyként vagy vallási egyesület vallásos szertartást hivatásszerűen végző tagjaként,
i) önkéntes segítőként,
j) egyéni cég tagjaként.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Külsős kiküldött költségelszámolásának kérdése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close