hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Túlóra, rendkívüli munka kötetlen munkarendben: kell-e díjaznia a munkáltatónak?

  • dr. Papp Anna Katalin LL.M., dr. Seregély Barbara, CLV Partners Csabai és Papp Ügyvédi Iroda

Gyakran találkozunk azzal a kérdéssel, hogy kötetlen munkarend esetén a rendkívüli munka (köznapi nyelvén túlóra) miképpen értelmezhető, annak elszámolására sor kell-e kerüljön, és ha igen, milyen módon. Az alábbiakban röviden ismertetjük a kötetlen munkarend lényegét, valamint a rendkívüli munka ehhez való viszonyát. Tapasztalatok szerint sok a félreértés a téma kapcsán.

Mit jelent a kötetlen munkarend?

A munkaidő beosztásának joga alapvetően a munkáltatót illeti meg, Ugyanakkor, a munkáltató akként is dönthet, hogy ezt a jogát átengedi a munkavállalónak. Ez tehát azt jelenti, hogy a munkavállaló saját maga rendelkezhet a munkaidejéről, természetesen figyelembe véve a munkaköre, valamint a feladatai sajátosságait. Fontos továbbá, hogy mivel ilyenkor a munkavállaló maga jogosult a munkaidejét meghatározni, a pihenőnapra/pihenőidőre, a munkaidő-nyilvántartásra, valamint a rendkívüli munkára vonatkozó rendelkezések általában nem alkalmazandók.

A vezető állású munkavállalók (például munkáltató) munkarendje tipikusan – eltérő megállapodás hiányában – kötetlen. Ugyanakkor a munkáltató bármely munkakör esetén dönthet a munkarend kötetlen jellegéről, feltéve, ha az érintett munkakörre valóban igaz, hogy a munkavállaló olyan jellegű tevékenységet végez, amely a többi munkavállaló munkavégzésétől függetlenül ellátható, és ezt az időtartamot a munkáltatói igénytől függetlenül maga a munkavállaló oszthatja be.

Fontos azonban, hogy a kötetlen munkarend megállapítása nem lehet visszaélésszerű. Tehát nem lehet csupán azért kötetlen munkarendről rendelkezni, hogy a munkáltató így mentesüljön a rendkívüli munka után fizetendő pótlékok megfizetése alól.

OLVASA TOVÁBB cikkünket, amelyben kitérünk arra, mely esetekben korlátozhatja a munkáltató a kötetlenséget, s milyen szabályok vonatkoznak ezen munkarend esetén a rendkívüli munkavégzésre!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékfizetés euróban

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szállásadó általi étkeztetés áfája

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Egyesület által fizetett nevezési díj

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs