hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Pozitív teszt esetén mit fizethet munkavállalójának a munkáltató?

  • adozona.hu

Pozitív antigén teszt miatt otthon tartózkodó munkavállalók lehetnek-e betegállományban, illetve fizethető-e számukra 100 százalékos távolléti díj? Olvasónk kérdéseire dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Kérem szíves tájékoztatásukat a COVID19-cel lebetegedett munkavállalók betegszabadsága és táppénze kérdésében. Egy 7 főt foglalkoztató munkáltatónál 5 fő alkalmazott dolgozó egyszerre betegedett meg. A munkáltató ezért gyorstesztelést (antigén típusú teszt) végeztetett, amelynek eredményeként bebizonyosodott, hogy a munkavállalói közül 5 fő pozitivitást mutatott. A dolgozók otthon vannak, a munkahelyre sem az állapotuk, sem pedig a karantén szabályok miatt nem mehetnek be. Milyen szabályok vonatkoznak erre az esetre a jelen helyzetben? Elegendő-e ez a teszt a betegállomány igazolásához vagy szükséges a háziorvosi igazolás? Van-e betegszabadság ebben az esetben? Kifizetheti-e a munkáltató a veszélyhelyzet időszakában a távolléti díj 100 százalékát az Mt.-ben előírt kötelező 70 százalék helyett?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A keresőképtelenség igazolására az arra jogosult orvos – az esetek nagy részében a háziorvos – jogosult.

A hatóságnak kell határozatban értesíteni az orvost a pozitív teszt eredményről, ezt követően kerül sor a keresőképtelenségi igazolás kiállítására az orvos által. „7”-es kódos keresőképtelenség esetén betegszabadság nem jár, így a keresőképtelenség első napjától a biztosítottnak táppénz kerül megállapításra és folyósításra. A táppénz mértéke az általános szabályok szerint alakul, azaz 50 százalékos vagy 60 százalékos mértékű.

Meg kell jegyezni, hogy ez esetben a foglalkoztatót táppénz-hozzájárulás fizetési kötelezettség nem terheli.

COVID-19 vírusfertőzés táppénzével kapcsolatos összefoglaló elérhető: https://www.nnk.gov.hu/index.php/koronavirus-tajekoztato/553-tappenz-informacios-osszefoglalo-a-covid-19-virus-fertozessel-kapcsolatban

Nem tiltja jogszabály, hogy a munkáltató a betegszabadságnál a távolléti díj 70 százalékát kiegészítse, és akár 100 százalékos távolléti díjat fizessen ki.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó fizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ingatlanfelújítás áfa-visszaigénylése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

EU-s magánszemélytől gépkocsivásárlás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close