hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkavédelmi képviselők – indulnak a hatósági ellenőrzések

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Lejárt a határidő a munkavédelmi képviselők választására. Míg tavaly a munkavédelmi hatóság által ellenőrzött munkáltatók csupán 10%-ánál működött munkavédelmi képviselő, addig 2017 elejére ez a szám 22,5%-ra emelkedett. Azon munkáltatóknak pedig, akik törvényi kötelezettségüknek még mindig nem tettek eleget, bírság terhével sürgősen pótolniuk kell a mulasztást. Nézzük a legfontosabb követelményeket és a mulasztás lehetséges szankcióit!

Az elmúlt fél év a munkavédelem területén érdemi változásokat hozott. Szigorodtak a munkáltatói kötelezettségek, új bírságtípus került bevezetésre, valamennyi munkavédelmi képviselő munkajogi védelmét törvénybe iktatták, illetve a jogalkotó lényegesen csökkentette a kötelező munkavédelmi képviselő-választáshoz szükséges munkavállalói létszámot.

Ezek a változások pedig azt eredményezték, hogy az NGM adatai szerint megduplázódott azon munkáltatók száma, ahol munkavédelmi képviselőt választottak.

20 főtől kötelező munkavédelmi képviselőt választani

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. tv. (a továbbiakban: Mvt.) 70/A. §-a alapján munkavédelmi képviselő választást kell tartani minden munkáltatónál, ahol a munkavállalók létszáma legalább húsz fő. A választás lebonyolítása és a feltételek biztosítása pedig a munkáltató kötelezettsége!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, melyek a munkavédelmi képviselő alapvető jogai, illetve, hogy milyen bírságokat alkalmazhat a munkavédelmi hatóság!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra. 

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Képernyő előtti munkavégzés

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Átalakulás esetén eredménytartalék felosztása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink