Visszafizettethető-e a bér, ha munkaidőkeretben kevesebbet dolgozik a munkavállaló?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A járványügyi helyzetben sok vállalkozás rákényszerült arra, hogy éljen a rugalmas foglalkoztatási lehetőségekkel, amelyek közül a legfontosabb a munkaidőkeret alkalmazása. Ezzel összefüggésben több olyan írás is megjelent a közelmúltban, melyek szerint egyes munkáltatók a munkaidőkeretben foglalkoztatott munkavállalókkal "visszafizettetik" a bérük egy részét, ha a járvány következtében kevesebbet tudtak dolgozni, mint amennyit "rendes" munkakörülmények között lehetett volna. Cikkünkben ennek a gyakorlatnak a jogszerűségét vizsgáljuk.

Így hozzuk létre a munkaidőkeretet

A munkáltató a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 93. paragrafusa alapján a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidőkeretben is meghatározhatja. A munkaidőkeretben teljesítendő munkaidőt a munkaidőkeret tartama, a napi munkaidő és az általános munkarend alapul vételével kell megállapítani. Ennek során az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napot figyelmen kívül kell hagyni.

Ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy ha november 1-jétől egyhavi munkaidőkeretet alkalmaz a munkáltató, mely november 30. napjáig tart, abban az esetben első lépésben azt kell megnézni, hogy általános munkarendben (hétfőtől péntekig) novemberben mennyi munkanap van. Miután ezt kiszámoltuk (21 munkanap és 1 munkaszüneti nap), fel kell szoroznunk a napi munkaidővel, és ezt a munkaidőmennyiséget oszthatjuk szét munkaidőkeretben november hónapban egyenlőtlenül. Ugyanez a módszer alkalmazandó 4 vagy 6 havi munkaidőkeret esetén. A munkaidőkeret lezárásakor a ténylegesen teljesített munkaidő alapján el kell számolnia a munkáltatónak a munkavállalóval.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen kifejtjük, hogy munkaidőkeret melletti alulfoglalkoztatás esetén milyen munkabérfizetési kötelezettsége van a munkáltatónak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szja-visszatérítés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Járványügyi szűrővizsgálat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs