hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Minimálbér: lehet-e kevesebb a fizetés?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A munka törvénykönyve (Mt.) felhatalmazása alapján a kormány minden évben rendeletben állapítja meg a kötelező legkisebb munkabér és a garantált bérminimum összegét. A rendelet hatálya kiterjed minden munkáltatóra és munkavállalóra. Az Mt. eltérést nem engedő szabálya szerint a munkabért utalvány vagy fizetőeszköz helyettesítésére szolgáló más formában kifizetni nem lehet. A minimálbér, garantált bérminimum forintban történő megfizetése kötelező, minden ettől eltérő megoldás jogszabálysértő.

A munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni, ami vonatkozik mind az alapbérre, mind pedig a bérpótlékokra és az egyéb munkabérelemekre, például a prémiumra, jutalékra is.

A régi Mt.-vel szemben a hatályos szabályok szerint nincs lehetőség arra, hogy a munkáltató pénz helyett pénzhelyettesítő eszközzel fizesse ki a munkavállaló munkáját. Azaz nem teheti meg, hogy például az élelmiszerboltba vagy ruházati üzletbe ad vásárlási utalványt a munkabér részeként (azon felül nincs akadálya). Ebből következően érvénytelen lenne a felek között egy olyan tartalmú megállapodás, miszerint az alapbér mértéke csak úgy éri el a minimálbért, ha a forintban megállapított összeghez hozzászámítjuk a Széchenyi Pihenő Kártya vagy az Edenred ajándékutalvány összegét.

Felmerülhet az a kérdés, hogy van-e olyan eset, amikor a munkavállaló alapbérének nem kell elérnie a minimálbér összegét. A válasz igen, szűk körben.

Készenléti jellegű munkakör

A teljes napi munkaidő napi nyolc óra. Ugyanakkor az Mt. lehetőséget biztosít a hosszabb teljes napi munkaidőben történő megegyezésre. Ennek keretében a felek megállapodása alapján a napi munkaidő legfeljebb napi tizenkét órára emelhető, ha a munkavállaló készenléti jellegű munkakört lát el.

Készenléti jellegűnek akkor tekinthető a munkakör, ha a munkavállaló a feladatainak jellege miatt – hosszabb időszak alapulvételével – a rendes munkaidő legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére, vagy a munkavégzés – különösen a munkakör sajátosságára, a munkavégzés feltételeire tekintettel – a munkavállaló számára az általánoshoz képest lényegesen alacsonyabb igénybevétellel jár.

A mindenkori kormányrendeletben meghatározott minimális órabértételt, ha a teljes munkaidő napi nyolc óránál hosszabb, arányosan csökkentett mértékben kell figyelembe venni. Ebből következően készenléti jellegű munkakörben a munkavállaló hosszabb munkaidő ledolgozásával válik jogosulttá ugyanarra a minimális havi díjazásra, mint az általános teljes napi munkaidőben dolgozó kollégája (azaz ténylegesen eléri a minimálbért az alapbére összege, de visszaosztva, 12 órával számolva már nem).

Olvassa el a téma kapcsán az Adózóna "Munkavégzés vasárnap és munkaszüneti napon: ezekkel a feltételekkel lehetséges", "Új, veszélyhelyzeti kormányrendelet az alkalmi munka éves időtartamának szabályairól", illetve "Köztisztviselő fizetés nélküli szabadságon: milyen munkát vállalhat máshol?" című írásait is!

Lényeges, hogy a készenléti jellegűvé minősítés nem a felek megállapodásán vagy a kollektív szerződés rendelkezésén alapul. Bár a munkáltató döntési körébe tartozik, azonban kellően alá kell tudni támasztani az indokoltságát, mivel a munkavállaló a munkaidő-beosztással és a díjazással összefüggésben vitathatja, hogy a munkaköre valóban készenléti jellegűnek minősül-e. 

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, milyen esetekben fordulhat még elő, hogy a dolgozó bére nem éri el a minimálbér összegét!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kulturális szféra 20%-os béremelés 2022

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Gyeden lévő kismama szabadsága

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

E-aláírás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs