hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Köztisztviselő fizetés nélküli szabadságon: milyen munkát vállalhat máshol?

  • adozona.hu

Köztisztviselő fizetés nélküli szabadságon van, szeretne 8 órás munkát vállalni más munkahelyen. Kell-e engedélyt kérnie a fő munkáltatótól, vagy bejelentési kötelezettsége van felé? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

A közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (Kttv.) 85. paragrafusának (2) bekezdésében felsorolt gyakorolható tevékenységeken kívül a kormánytisztviselő minden más további jogviszonyt csak a munkáltatói jogkör gyakorlójának előzetes engedélyével létesíthet.

A gyakorolható tevékenységek:

– tudományos tevékenység,
– oktatói tevékenység,
– művészeti tevékenység,
– lektori tevékenység,
– szerkesztői tevékenység,
– jogi oltalom alá eső szellemi tevékenység.

A törvény a gyakorolható tevékenységek végzését is korlátozza azzal, hogy amennyiben a kormánytisztviselő munkaköri feladataival valamelyik gyakorolható tevékenység közvetlenül összefügg, úgy a jogviszony létesítését megelőzően a munkáltatói jogkör gyakorlójának írásban be kell jelenteni a tevékenység megkezdését. Ugyanez vonatkozik a közérdekű önkéntes tevékenység végzésére is.

A másodállás jellegű gyakorolható tevékenység és a közérdekű önkéntes tevékenység tekintetében (amennyiben a munkavégzés időtartamai részben egybeesnek) a jogviszony létesítéséhez a munkáltatói jogkör gyakorlójának előzetes engedélyére van szükség.

Ha az érintett köztisztviselő vezetői munkakört tölt be, abban az esetben át kell tekintenie a törvény 87. paragrafusának rendelkezéseit is, mely a fentieknél szigorúbb szabályozást tartalmaz.

A 226. paragrafus (1) bekezdése szerint a közszolgálati jogviszonyban a törvény kormánytisztviselőkre vonatkozó rendelkezéseit az e fejezetben foglalt eltérésekkel, megfelelően kell alkalmazni. A fentiek tekintetében a Kttv. nem tartalmaz eltérést a köztisztviselők esetében, így ott kormánytisztviselő alatt köztisztviselőt is érteni kell. 

Azaz – hacsak a jogviszony nem tartozik a fentiek szerinti gyakorolható tevékenységek közé – abban az esetben engedélyeztetési kötelezettség terheli a munkavállalót a munkáltató felé, melyen a fizetés nélküli szabadság ténye sem változtat.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Értékpapírszámla jutalékból

Nagy Norbert

adószakértő

Gyes mellett egyéni vállalkozó

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs