hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Lombikprogram: milyen jogai vannak a reprodukciós eljárásban részt vevő munkavállalóknak?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A várandós nők munkajogi helyzetével többé-kevésbé tisztában vagyunk, ugyanakkor egyre inkább emelkedik a reprodukciós eljárásban részt vevő munkavállalók száma, így különösen fontos, hogy a munkajogi szabályok kellő védelmet biztosítsanak a gyermekvállalás előtt állók részére. Felmondási tilalom, munkaidő-kedvezmény: jogszabályi háttér és a bírói gyakorlat tükrében.

Az a pár, akinek nem lehet természetes úton gyermeke, mesterséges megtermékenyítésre irányuló programban, azaz emberi reprodukciós eljárásban vesz részt. Az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény ennek öt esetét különbözteti meg:

♦ a testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés („lombikprogram”);
♦ a házastárs, illetve élettárs ivarsejtjeivel vagy adományozott ivarsejttel végzett mesterséges ondóbevitel („inszemináció”);
♦ ivarsejt adományozásával történő testen kívüli megtermékenyítés és embrióbeültetés;
♦ embrióadományozással végzett embrióbeültetés;
♦ a női ivarsejt megtermékenyülését, illetőleg megtermékenyíthetőségét, valamint a megtermékenyített ivarsejt megtapadását, fejlődését elősegítő egyéb módszer alkalmazható.

Felmondási tilalom – nem kötelező bejelenteni, de a védelem csak ebben az esetben jár

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 65. § (3) bekezdése szerint a munkáltató felmondással nem szüntetheti meg a munkaviszonyt a nő jogszabály szerinti, az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésének, de legfeljebb ennek megkezdésétől számított hat hónap tartama alatt. A várandóssághoz hasonlóan a munkavállalót felmondási védelem abban az esetben illeti meg, ha az emberi reprodukciós eljárásban való részvételről a munkáltatót tájékoztatta.

Ez tehát azt jelenti, hogy nem köteles előzetesen bejelenteni a kezelés tényét, elegendő akár akkor jelezni, amikor a munkáltató felmondást kíván közölni. Sőt, a törvény szerint a felmondás közlését követő munkavállalói tájékoztatástól számított 15 napon belül a munkáltató a felmondást írásban visszavonhatja. Ebből arra lehet következtetni, hogy az emberi reprodukciós eljárással összefüggő kezelésről a munkavállaló még legkésőbb a felmondás közlését követő 15. napon is tájékoztathatja a munkáltatóját annak érdekében, hogy esetében a felmondási tilalom érvényesüljön, és az ennek ellenére közölt felmondást a munkáltató írásban visszavonhassa. A 15 nap elteltével jogszerűen a munkavállaló nem hivatkozhat e körülmény fennállására a felmondás jogellenességének indokaként. Megítélésem szerint ennek jelentősége a postai úton közölt felmondás esetén van, amikor a munkavállaló nem tudja azonnal jelezni, hogy felmondási tilalom alatt áll. A felmondás személyesen történő átadásakor abban az esetben jár el tisztességesen és jóhiszeműen, ha nyomban jelzi ezen körülményt.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a védelem időtartama meddig tart, illetve jár-e munkaidő-kedvezmény az emberi reprodukciós eljárásban részt vevő munkavállalónak!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs