hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi dolgozók Magyarországon: a hazai munkajog is érvényes

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Egyre gyakoribb, hogy egy külföldi munkáltató átmenetileg Magyarországon foglalkoztatja a munkavállalóját, szolgáltatásnyújtás keretében, különösen jellemző ez az építőiparban.

Azért érdekes helyzet ez, mert a munka törvénykönyve (Mt.) hatálya főszabály szerint azokra a munkaviszonyokra terjed ki, amikor a munkát rendszerint Magyarország területén végzik, a külföldről hazánkba történő kiküldetés esete különleges. Ennek során a fogadó magyar céget is számos kötelezettség terheli. Ezek betartására ügyelni kell, mivel elmulasztásukat a munkaügyi hatóság szankcionálja.

Adott egy külföldi munkáltató, aki harmadik személlyel, egy magyar munkáltatóval kötött megállapodás alapján a munkavállalóit Magyarország területén munkaviszonyban foglalkoztatja. Erre a jogviszonyra az Mt. hatálya ugyan nem terjed ki, azonban egyes alapvető követelményeket ilyen esetben is alkalmazni kell a magyar munkajogból a magyarországi munkavégzés idejére. Ennek feltétele, hogy a hazai rendelkezések a munkavállalóra nézve kedvezőbbek legyenek a saját országa jogánál.

Vegyünk például egy magyar céget, amely az általa bonyolított építési beruházás villanyszerelési, kőművesi, kivitelezési stb. munkálataival egy horvát vállalkozást bíz meg. A teljesítési határidő 12 hét. A horvát cég ezen tartam alatt saját, horvát állampolgárságú munkavállalóival látja el a feladatokat, akik részben átkerülnek a magyar Mt. hatálya alá, kivéve, ha a horvát törvények előnyösebbek lennének a dolgozókra.

Az alkalmazandó szabályok az Mt. 295. paragrafusának (1) bekezdése alapján az alábbiak:

– a leghosszabb munkaidő vagy a legrövidebb pihenőidő mértéke,
– a fizetett éves szabadság legalacsonyabb mértéke,
– a legalacsonyabb munkabér összege,
– a munkaerő-kölcsönzésnek az Mt. 214–222. paragrafusaiban meghatározott feltételei,
– a munkavédelmi feltételek,
– a várandós vagy kisgyermekes nő, valamint a fiatal munkavállaló munkavállalási és foglalkoztatási feltételei, továbbá
– az egyenlő bánásmód követelménye, ideértve a munkaviszonyra kiterjesztett hatályú kollektív szerződésben foglalt rendelkezéseiket is.  

A fenti szabályokat alkalmazni kell abban az esetben is, ha a foglalkoztatásra a külföldi munkáltató vagy olyan munkáltató magyarországi telephelyén kerül sor, amely azonos cégcsoportba tartozik a külföldi munkáltatóval.

Azaz, hiába állnak a Magyarországra kiküldött munkavállalók továbbra is a külföldi munkáltatóval munkaviszonyban, a foglalkoztatásukkal összefüggésben a szolgáltatást igénybe vevő magyar megrendelőnek is van felelőssége.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogy a munkaügyi hatóság milyen értékelési szempontok alapján vizsgálja a határokon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében kiküldött munkavállaló magyarországi munkavégzését.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Használtcikk-kereskedelem

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Úton lévő áru

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 február
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close