hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Külföldi dolgozók Magyarországon: a hazai munkajog is érvényes

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Egyre gyakoribb, hogy egy külföldi munkáltató átmenetileg Magyarországon foglalkoztatja a munkavállalóját, szolgáltatásnyújtás keretében, különösen jellemző ez az építőiparban.

Azért érdekes helyzet ez, mert a munka törvénykönyve (Mt.) hatálya főszabály szerint azokra a munkaviszonyokra terjed ki, amikor a munkát rendszerint Magyarország területén végzik, a külföldről hazánkba történő kiküldetés esete különleges. Ennek során a fogadó magyar céget is számos kötelezettség terheli. Ezek betartására ügyelni kell, mivel elmulasztásukat a munkaügyi hatóság szankcionálja.

Adott egy külföldi munkáltató, aki harmadik személlyel, egy magyar munkáltatóval kötött megállapodás alapján a munkavállalóit Magyarország területén munkaviszonyban foglalkoztatja. Erre a jogviszonyra az Mt. hatálya ugyan nem terjed ki, azonban egyes alapvető követelményeket ilyen esetben is alkalmazni kell a magyar munkajogból a magyarországi munkavégzés idejére. Ennek feltétele, hogy a hazai rendelkezések a munkavállalóra nézve kedvezőbbek legyenek a saját országa jogánál.

Vegyünk például egy magyar céget, amely az általa bonyolított építési beruházás villanyszerelési, kőművesi, kivitelezési stb. munkálataival egy horvát vállalkozást bíz meg. A teljesítési határidő 12 hét. A horvát cég ezen tartam alatt saját, horvát állampolgárságú munkavállalóival látja el a feladatokat, akik részben átkerülnek a magyar Mt. hatálya alá, kivéve, ha a horvát törvények előnyösebbek lennének a dolgozókra.

Az alkalmazandó szabályok az Mt. 295. paragrafusának (1) bekezdése alapján az alábbiak:

– a leghosszabb munkaidő vagy a legrövidebb pihenőidő mértéke,
– a fizetett éves szabadság legalacsonyabb mértéke,
– a legalacsonyabb munkabér összege,
– a munkaerő-kölcsönzésnek az Mt. 214–222. paragrafusaiban meghatározott feltételei,
– a munkavédelmi feltételek,
– a várandós vagy kisgyermekes nő, valamint a fiatal munkavállaló munkavállalási és foglalkoztatási feltételei, továbbá
– az egyenlő bánásmód követelménye, ideértve a munkaviszonyra kiterjesztett hatályú kollektív szerződésben foglalt rendelkezéseiket is.  

A fenti szabályokat alkalmazni kell abban az esetben is, ha a foglalkoztatásra a külföldi munkáltató vagy olyan munkáltató magyarországi telephelyén kerül sor, amely azonos cégcsoportba tartozik a külföldi munkáltatóval.

Azaz, hiába állnak a Magyarországra kiküldött munkavállalók továbbra is a külföldi munkáltatóval munkaviszonyban, a foglalkoztatásukkal összefüggésben a szolgáltatást igénybe vevő magyar megrendelőnek is van felelőssége.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogy a munkaügyi hatóság milyen értékelési szempontok alapján vizsgálja a határokon átnyúló szolgáltatásnyújtás keretében kiküldött munkavállaló magyarországi munkavégzését.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átvételi elismervény

Nagy Norbert

adószakértő

Parkolási bírság

Nagy Norbert

adószakértő

Kampány a dohányzásról leszoktatás miatt

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close