hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kölcsönzött munkavállalók: min spórolhat, min nem a bérbevevő?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő
1

A munkaerő-kölcsönzés, mint szolgáltatás egyik előnye a kölcsönvevő részére, hogy költséghatékony megoldást kaphat. A kérdés, meddig nyújtózhat ezzel a takaróval, meddig lehet a költségeket megnyirbálni?

Kölcsönzött munkavállalóként meg kell-e kapnom ugyanazt a bért, mint a mellettem dolgozó nem kölcsönzött munkavállalónak? Jár-e nekem is a cég által biztosított életbiztosítás? Jogos-e, hogy én csak 5 ezer forint SZÉP-kártya-feltöltést kapok, míg az ugyanabban a munkakörben dolgozó kolléga 10 ezer forintot kap? – merülnek fel a kérdések.

A munkaerő-kölcsönzés szabályait a munka törvénykönyve (Mt.) 214. paragrafusa határozza meg. A három pólusú együttműködésben szerepel a kölcsönzött munkavállaló, a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő. A kölcsönzött munkavállaló a kölcsönbeadóval kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállaló, akivel szemben a kikölcsönzés alatt a munkáltatói jogokat a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő megosztva gyakorolják. A jogszabály rendelkezik a kötelező felelősségi körökről mind a kölcsönvevő, mind a kölcsönbeadó oldaláról, és vannak olyan elemek, amelyek a két fél megegyezésének kérdései.

A felek szerződésben határozzák meg egymás között, hogy melyikük miért felel. A munkaviszony létesítéséért, megszüntetéséért, a bér kifizetéséért a kölcsönadó felel, mint munkáltató. Míg a bért a kölcsönbeadó utalja mindig, addig az egyéb béren kívüli juttatás érkezhet közvetlenül a kölcsönvevőtől is. A kölcsönbeadó és a kölcsönvevő megállapodhatnak abban, hogy a munkabéren kívüli juttatást a munkavállaló közvetlenül a kölcsönvevőtől kapja [217. § (2) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük a kölcsönzött és a saját munkavállalókkal történő egyenlő bánásmódra vonatkozó követelményeket.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A cikkből kimaradt az általános forgalmi adó. A megbízó azon spórol a legtöbbet és úgy tesz, mintha nem tudná, hogy adóelkerülésben vesz részt.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Családi kedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs