hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kölcsönzött munkavállalók: min spórolhat, min nem a bérbevevő?

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő
1

A munkaerő-kölcsönzés, mint szolgáltatás egyik előnye a kölcsönvevő részére, hogy költséghatékony megoldást kaphat. A kérdés, meddig nyújtózhat ezzel a takaróval, meddig lehet a költségeket megnyirbálni?

Kölcsönzött munkavállalóként meg kell-e kapnom ugyanazt a bért, mint a mellettem dolgozó nem kölcsönzött munkavállalónak? Jár-e nekem is a cég által biztosított életbiztosítás? Jogos-e, hogy én csak 5 ezer forint SZÉP-kártya-feltöltést kapok, míg az ugyanabban a munkakörben dolgozó kolléga 10 ezer forintot kap? – merülnek fel a kérdések.

A munkaerő-kölcsönzés szabályait a munka törvénykönyve (Mt.) 214. paragrafusa határozza meg. A három pólusú együttműködésben szerepel a kölcsönzött munkavállaló, a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő. A kölcsönzött munkavállaló a kölcsönbeadóval kölcsönzés céljából munkaviszonyban álló munkavállaló, akivel szemben a kikölcsönzés alatt a munkáltatói jogokat a kölcsönbeadó és a kölcsönvevő megosztva gyakorolják. A jogszabály rendelkezik a kötelező felelősségi körökről mind a kölcsönvevő, mind a kölcsönbeadó oldaláról, és vannak olyan elemek, amelyek a két fél megegyezésének kérdései.

A felek szerződésben határozzák meg egymás között, hogy melyikük miért felel. A munkaviszony létesítéséért, megszüntetéséért, a bér kifizetéséért a kölcsönadó felel, mint munkáltató. Míg a bért a kölcsönbeadó utalja mindig, addig az egyéb béren kívüli juttatás érkezhet közvetlenül a kölcsönvevőtől is. A kölcsönbeadó és a kölcsönvevő megállapodhatnak abban, hogy a munkabéren kívüli juttatást a munkavállaló közvetlenül a kölcsönvevőtől kapja [217. § (2) bekezdés].

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük a kölcsönzött és a saját munkavállalókkal történő egyenlő bánásmódra vonatkozó követelményeket.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A cikkből kimaradt az általános forgalmi adó. A megbízó azon spórol a legtöbbet és úgy tesz, mintha nem tudná, hogy adóelkerülésben vesz részt.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Támogatás számvitele és adózása

Nagy Norbert

adószakértő

Nem használt ingatlan – figyelési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Nyelvtanfolyam

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs