Képzési lehetőségekkel lehet megtartani a kifáradt munkavállalókat

  • adozona.hu

A munkavállalók majdnem fele (45%) úgy érzi, hogy az elmúlt évben jelentősen megnőtt a munkaterhelése, kétharmaduk (62%) pedig bizonytalannak érzi helyzetét a munkahelyi változások felgyorsulása miatt. Mindez a készségeik hosszú távú fejlesztésére ösztönzi őket, és 28 százalék akár váltana is munkahelyet egy éven belül – derül ki a PwC Global Workforce Hopes & Fears felméréséből.

Az 50 ország 56 000 megkérdezettjével készült kutatás alapján a fokozódó terhelés, a felgyorsult szervezeti változások és a feladatkörök átalakulása jelentik a legnagyobb kihívást a munkavállalóknak. A válaszadók majdnem kétharmada (62%) tapasztalt több munkahelyi változást az elmúlt évben, mint az azt megelőző 12 hónapban. 40 százalék azt állítja, hogy a napi feladatai jelentős mértékben módosultak, azonban a változások célját mindössze 44 százalékuk érti.

A többféle nyomás máshol kínálkozó lehetőségek keresésére és a készségeik fejlesztésére sarkallja a munkavállalókat. A megkérdezettek több mint negyede (28%) tervezi, hogy a következő 12 hónapban munkahelyet vált, ez a 2022-es felmondási hullámnál (19%) jóval magasabb arány. A váltást fontolgatók kétharmada (67%) szerint a készségek fejlesztése fontos szerepet játszik abban a döntésben, hogy maradjon-e a jelenlegi munkáltatójánál vagy váltson.

Olvassa el az Adózóna „Felmondhat-e a munkáltató, ha dolgozója a 8 óra helyett felajánlott részmunkaidőt nem fogadja el?” című cikkét.

„A felmérés megállapításai azt mutatják, hogy a munkával való elégedettség már nem elég. Az állandó változások közepette a készségek fejlesztése elsődleges szempont lett a munkavállalók számára. A munkaadók részéről a munkatársakba és a technológiai platformokba történő befektetés szükséges ahhoz, hogy enyhítsék az alkalmazottakra nehezedő nyomást, így tartva meg a legtehetségesebb kollégákat” - érvel Reguly Márta, a PwC Magyarország HR tanácsadási csapatának vezetője.

Megváltást hoz a mesterséges intelligencia?

A munkavállalók a fokozódó munkahelyi nyomás enyhítését az új technológiáktól, többek között a generatív mesterséges intelligenciától (MI) remélik. Azok közül, akik ezt napi szinten használják, 82 százalék számít arra, hogy általa hatékonyabbá válik a munkája a következő 12 hónapban.

A tekintetben is optimisták, hogy a generatív MI a fejlődésüket támogató lehetőségeket fog teremteni. A felhasználók fele (49%) arra számít, hogy a technológia alkalmazásával magasabb béreket érhet el. Ez a várakozás még magasabb arányban (76%) jellemző azon munkavállalók körében, akik napi szinten alkalmazzák az MI-t. A felhasználók több mint 70 százaléka egyetért azzal, hogy a generatív MI-eszközök segítségével kreatívabbak lehetnek a munkájukban (73%), és jobb minőségben tudják a feladataikat elvégezni (72%).

Megjelent a „Mesterségesintelligencia-szabályozás az EU-ban (AI Act)” című webinárium videófelvétele

Fejlődök vagy felmondok

Egyre nagyobb értékként – aggályaik enyhítőjeként és karrierfejlődésük gyorsítójaként – tekintenek a készségek fejlesztésére a munkavállalók. Azok körében, akik a következő 12 hónapban munkahelyváltást terveznek, majdnem kétszer nagyobb annak a valószínűsége (67%), hogy a továbbképzési lehetőség erős szerepet játszik felmondási döntésükben, mint azoknál, akik a jelenlegi munkaadójuknál terveznek maradni (36%). Mindemellett a megkérdezetteknek kevesebb mint fele (46%) érzi úgy, hogy munkáltatója megfelelő lehetőségeket biztosít a karrierje szempontjából előnyös új készségek elsajátítására. Ráadásul a munkahelyváltást fontolgatók fele (51%) hiszi azt, hogy a munkájához szükséges készségek a következő öt évben változni fognak.

Különösen az MI készségfejlesztésre gyakorolt hatása iránt mutatkozik érdeklődés: a technológiát használók 76 százaléka számít arra, hogy ezáltal lehetősége nyílik új készségeket elsajátítani a munkája során. Az igények kielégítéséhez azonban komoly befektetésekre lesz szükség a munkáltatók részéről, hogy az új és feltörekvő eszközökkel kapcsolatos képzést, illetve az azokhoz való hozzáférést biztosítani tudják. Azoknak, akik az elmúlt 12 hónapban nem használták a generatív MI-t a munkájukhoz, egyharmada (33%) úgy gondolja, hogy nem fogja tudni alkalmazni a technológiát a feladatai elvégzéséhez, 24 százalék a munkája révén nem rendelkezik hozzáféréssel az eszközökhöz, 23 százalék pedig nem tudja, hogyan kell azokat használni.

Az Adózóna korábbi írásait munkajog témakörben itt olvashatja el.

A gyorsan változó környezet ellenére mégis mutatkoznak jelek a munkával kapcsolatos optimizmusra és elkötelezettségre. A kutatásban résztvevők 60 százaléka legalább valamennyire elégedett a munkájával (ami növekedés a 2023-ban mért 56 százalékhoz képest), és azok közül, akik fontosnak tartják a méltányos fizetést, 57 százalék nyilatkozott úgy, hogy a munkájáért megfelelő bért kap. A megélhetési költségekkel kapcsolatos nyomás 2023 óta kissé enyhült, 38 százalékról 45 százalékra emelkedett azok aránya, akiknek minden hónap végén marad pénzük. Ugyanakkor nekik több mint a fele (52%) mondta azt, hogy pénzügyileg még mindig bizonyos mértékű nyomás alatt állnak.

„A technológia alapvetően alakítja át a munkavégzés módját és a munkáltatók által keresett készségek jellegét. A munkavállalók szemében nagyobb értéket képviselnek azok a szervezetek, amelyek befektetnek a készségfejlesztésbe, ezáltal jövőtálló karrierlehetőségeket ajánlanak. Az Y és Z generáció nagyon tudatos a saját CV-jének az építésében, nem csak a hosszú távú karrierjük, hanem amiatt is, mert tudják, hogy egyes, elsősorban digitális készségek megléte bérben mérhető. Egy elérhető jövőkép, és annak az ígérete, hogy a munkáltató (képzésekben és technológiai szempontból) támogatást nyújt ennek eléréséhez, nagyban segíti a munkavállalók motivációját, teljesítményét. Elkötelezett kollégákkal pedig sokkal könnyebb keresztülvinni a változásokat” – emelte ki a szakember.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Külföldi rendezvény

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Megbízási díjas költségtérítése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Távmunka az USA-ban

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink