hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Jogellenes és jogszerű röghöz kötés a munkahelyen

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A munkaerőpiaci folyamatokat a munkaerőhiány határozza meg. Sokszor nehéz megfelelő munkaerőt találni, ha ez mégis sikerül, nem ritka, hogy az öröm hamar elillan, mivel a munkavállaló felmond. Ilyen esetekre a vállalkozások számos módszert dolgoznak ki. Melyek a lehetséges forgatókönyvek a munkaerő megtartásához?

Elterjedt módozat például az ún. "belépési bónusz" fizetése, a visszatérítendő költségátalány megállapítása, tanulmányi szerződés kötése vagy prémium kitűzése. A gyakorlatban kialakult "megoldási módok" jelentős része nem állja ki a munkaügyi perek próbáját, érdemes inkább a jogszerű megoldásokra fókuszálni. Lássuk a helyes és a helytelen gyakorlatot, illetve néhány méltatlanul elsikkadt lehetőséget!

A költségek nem fizettethetőek vissza a munkavállalóval

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. tv. (Mt.) 51. § (2) bekezdése kimondja, hogy a munkáltató köteles a munkavállalónak mindazon költségét megtéríteni, mely a munkaviszony teljesítésével indokoltan merül fel. Ilyen költség lehet például a belföldi vagy a külföldi utazási költség, melyek megtérítéséről külön jogszabályok rendelkeznek.

Hasonlóképpen a munkaviszony teljesítéséhez kapcsolódik a belépőkártya, a munkaruha, a betanítás költsége vagy éppen a munkaköri alkalmassági vizsgálat költsége is. Ezeknek a költségeknek a munkáltató általi viselése alapvető munkajogi szabály, melytől a felek egyező akarattal sem térhetnek el. Felesleges tehát a munkavállalókat a költségek visszafizetésével fenyegetni idő előtti felmondás esetén, mivel ezen munkáltatói igények bíróság előtt nem érvényesíthetőek.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja, miért tanácsos belépési bónusz helyett inkább "rendes" jutalmat adni, ki lehet-e zárni a felmondási jogot, illetve, hogy alkalmazható-e hosszabb felmondási idő!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nonprofit kft. áfa levonhatósága II.

Nagy Norbert

adószakértő

Beruházás bérelt ingatlanon

Nagy Norbert

adószakértő

Éttermi kiszállítás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close