hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Egyszerűsített foglalkoztatás: itt az NGM állásfoglalása a szabadságról

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
4

Közeledik az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavállalás szezonja, így érdemes áttekinteni a munka- és pihenőidő vonatkozó szabályait. Ezek a szabályok biztosítják ugyanis ennek az atipikus munkavégzési formának a kellő rugalmasságát, illetve népszerűségét. A szabályok értelmezése ugyanakkor nem mindig egyszerű, különös tekintettel a szabadság megváltására vonatkozó rendelkezésekre. A jogértelmezésben támpontként szolgálhat a Nemzetgazdasági Minisztérium legújabb állásfoglalása is.

A munka- és pihenőidő főbb szabályai

Az egyszerűsített foglalkoztatás alkalmi munkavállalás szabályait részben a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 201-203. paragrafusai, részben pedig az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló 2010. évi LXXV.tv. (Efo tv.) tartalmazzák. A legfontosabb szabályok közé tartozik, hogy a munkáltató munkaidőkeret vagy elszámolási időszak hiányában is alkalmazhat egyenlőtlen munkaidőbeosztást. Ez által pedig a munkáltató mentesül azon kötelezettsége alól, hogy a munkaidőkeret kezdő és befejező időpontját írásban meg kelljen határoznia, és közzé kelljen tennie.

Ebből az is következik, hogy a munkavállaló napi munkaideje munkaidőkeret alkalmazása nélkül is egyenlőtlenül beosztható, azaz a beosztás szerinti napi munkaidő minimum 4, maximum 12 óra lehet. A munkaidőbeosztás előzetes közlésének – az általános szabályoktól eltérően – nincs határideje. Nem érvényesül továbbá a vasárnapi munkavégzés korlátozása sem, a munkaszüneti napi munkavégzés azonban az Mt. 102. paragrafusában nevesített feltételekhez kötött.

Ezen szabályokból következően a vasárnapi munkavégzésért pótlék sem jár, szemben a munkaszüneti napi munkavégzéssel, mely minden esetben pótlékköteles. Ha a munkáltató a minta-munkaszerződést alkalmazza, munkaidő-nyilvántartási kötelezettsége sincs. Ha viszont a felek szóban állapodnak meg, vagy más munkaszerződés-mintát használnak, illetve, ha az egyszerűsített foglalkoztatást a munkavégzés megkezdése előtt nem jelentik be, ezzel a könnyítéssel nem élhet a munkáltató. Ilyen esetekben az Mt. 203. paragrafus (4) bekezdésének megfelelően köteles a munkaidő-nyilvántartást vezetni, amelynek az Mt. 134. paragrafus (1) bekezdésénak a) pontja szerint tartalmaznia kell a rendes és a rendkívüli munkaidőt is (BH2017.30.).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan foglalt állást az NGM kérdésünkre abban, terheli-e közteherviselési kötelezettség a munkáltatót a szabadság megváltása esetén.

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A HVG Munkajog 2017 konferenciáján első kézből tudhat meg mindent a legfrissebb változásokról, dr. Pál Lajos tolmácsolásában! A részletekért kattintson.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
dr. Kéri Ádám

Kedves Zsolt, valóban igaza van abban, hogy az egyszerűsített foglalkoztatás hatályos szabályozása tele van jogértelmezési bizonytalanságokkal, melyekre a leleményes vállalkozások építhetnek. Kellően alátámasztott álláspont cáfolatára véleményem szerint az ellenőrző hatóságok sincsenek felkészülve.

dr. Kéri Ádám

Az állásfoglalást az NGM egyedi állásfoglalás iránti kérelmemre adta ki. A cikkben szereplő tartalmon túlmenően megállapításokat nem tartalmaz.

moderator

Hol található meg ez az állásfoglalás?

Ruszin Zsolt

Az a foglalkoztató, ahol 1000 Ft (vagy 500 Ft) fejében felső limit nélküli további kifizetéseket szeretnének tenni, azoknak kapóra jön az NGM álláspontja.

Ahol viszont a szabadságmegváltással nem kívánnak számolni, ott ha tartanak az adóhatóságtól, akkor megszakítják a folyamatos egyszerűsített foglalkoztatást. Ha nem tartanak, akkor kivárhatják, hogy az adóhatóság megállapítsa az ezer, vagy ötszáz forintot a szabadságmegváltás napjaira. Érdekes egy határozat lesz...

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérmunka áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély általi adományozás

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Feliratozott papírtáska, toll,

Surányi Imréné

okleveles közgazda

2019 december
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X