hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A fiatalokat is elérheti a fiatalítás. Így támadhatja

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Bármily meglepő, nem csak az idősebb, hanem bármelyik korosztály hivatkozhat diszkriminációra. Mutatjuk, mikor jogos, mikor alaptalan az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetésre való hivatkozás, és milyen fórumokhoz fordulhat.

A foglalkoztatottak száma Magyarországon a hivatalos statisztikák tanúsága szerint folyamatosan nő, jelenleg közel 4,3 millió munkavállaló dolgozik az országban. A növekedésben azonban az egyes társadalmi rétegek eltérő arányban képviseltetik magukat. Míg a foglalkoztatás átlagos szintje közel 65 százalék, ez a szint az 55 év felettieknél 10 százalékkal alacsonyabb. Az idősödő korosztályok számára nem csupán a kedvezőtlenebb munkaerő-piaci körülmények jelentenek problémát, hanem az is, hogy az öregségi nyugdíjra való jogosultságot megelőző években megszűnő munkaviszony az öregségi nyugdíjba vonulás lehetőségére, illetve a nyugdíj mértékére is hatással van.

Az életkor azonban nem csupán 55 év felett hat ki a munkaviszonyra. Ha két munkavállaló között jelentősebb korkülönbség van, hajlamosak a munkavállalók arra, hogy vélt vagy valós munkahelyi sérelmüket az életkorukkal hozzák összefüggésbe.

Nézzük meg, hogy mely esetekben jogos, s mikor alaptalan az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetésre történő hivatkozás.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mikor hivatkozhat diszkriminációra, milyen nagy a súlya a valószínűsítésnek, mennyit számít a kollektíva életkora, hogyan támadható az átszervezés, és milyen fórumokhoz fordulhat!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ápolási díj melletti munka

Széles Imre

tb-szakértő

Egyetemi hallgató foglalkoztatása gyakornokként

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close