hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A fiatalokat is elérheti a fiatalítás. Így támadhatja

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Bármily meglepő, nem csak az idősebb, hanem bármelyik korosztály hivatkozhat diszkriminációra. Mutatjuk, mikor jogos, mikor alaptalan az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetésre való hivatkozás, és milyen fórumokhoz fordulhat.

A foglalkoztatottak száma Magyarországon a hivatalos statisztikák tanúsága szerint folyamatosan nő, jelenleg közel 4,3 millió munkavállaló dolgozik az országban. A növekedésben azonban az egyes társadalmi rétegek eltérő arányban képviseltetik magukat. Míg a foglalkoztatás átlagos szintje közel 65 százalék, ez a szint az 55 év felettieknél 10 százalékkal alacsonyabb. Az idősödő korosztályok számára nem csupán a kedvezőtlenebb munkaerő-piaci körülmények jelentenek problémát, hanem az is, hogy az öregségi nyugdíjra való jogosultságot megelőző években megszűnő munkaviszony az öregségi nyugdíjba vonulás lehetőségére, illetve a nyugdíj mértékére is hatással van.

Az életkor azonban nem csupán 55 év felett hat ki a munkaviszonyra. Ha két munkavállaló között jelentősebb korkülönbség van, hajlamosak a munkavállalók arra, hogy vélt vagy valós munkahelyi sérelmüket az életkorukkal hozzák összefüggésbe.

Nézzük meg, hogy mely esetekben jogos, s mikor alaptalan az életkoron alapuló hátrányos megkülönböztetésre történő hivatkozás.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mikor hivatkozhat diszkriminációra, milyen nagy a súlya a valószínűsítésnek, mennyit számít a kollektíva életkora, hogyan támadható az átszervezés, és milyen fórumokhoz fordulhat!

A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Angliai munkabér adózása Magyarországon

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Külsős kiküldött költségelszámolásának kérdése

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close