Így lehet egy munkavállalónak több munkaviszonya

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Gyakran felmerülő kérdés, hogy a munkavállaló létesíthet-e egyidejűleg több munkaviszonyt, illetve, hogy a feleket milyen jogok illetik meg, és milyen kötelezettségek terhelik.

Az Mt. kedvez a munkamániás munkavállalóknak

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) egyes, rugalmas szabályai a gazdasági szereplők számára kellően alakíthatók. Ezek körébe tartozik, hogy nem tiltja jogi előírás, hogy a munkavállaló egyidejűleg több munkaviszonyt létesítsen, azt jellemzően következmények nélkül teheti meg.

Ennek legfőbb akadálya az lehet, ha a munkafeltételek miatt egyes munkaviszonybeli kötelezettségek ütköznek (például ugyanabban az időben kell a munkáltató rendelkezésére állnia a munkavállalónak). A munkavállalónak ugyanis teljesítenie kell fő kötelezettségeit. Ezzel összefüggésben pedig nem csak arra kell ügyelni, hogy a munkavégzések ne egyidejűleg történjenek, hanem arra is, hogy olyan testi, szellemi állapotban legyen a dolgozó, mely lehetővé teszi a munkavégzést, azt nem veszélyezteti.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mire kell figyelni újabb munkaviszony létesítésénél, kell-e hozzá munkáltatói engedély!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs