hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szabadságtól fosztották meg, mégsem kap kártérítést az államtól

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Az új munka törvénykönyve (Mt.) 2014. december 31-éig az uniós szabályokkal ellentétesen tartalmazta, hogy a naptári évenként harminc napot meghaladó keresőképtelenség nem jogosít szabadságra. Emiatt – bár sérült a munkavállaló magánélethez való joga –, nem jogosult kártérítésre a magyar államtól, mivel ahhoz hiányzott a jogszabályi feltétel – mondta ki egy magánszemély ügyében nemrégiben meghozott ítéletében a Kúria.

A fizetett szabadság lehetőségétől való megfosztás sérti a magánélethez fűződő személyiségi jogot, ugyanakkor az uniós jog helytelen alkalmazásával magánszemélynek okozott kárért a magyar államnak csak kivételesen, meghatározott feltételek mellett kell helytállnia – döntött a Kúria, és ezzel hatályában fenntartotta a felperes magánszemély keresetét elutasító jogerős ítéletet.

A felperes keresetében 712 ezer forint vagyoni és nem vagyoni kártérítés megfizetésére kérte kötelezni a magyar államot. Keresete jogalapját abban jelölte meg, hogy az évi rendes fizetett szabadság minimális mértékéről is rendelkező 2003-as európai uniós irányelvet a magyar állam helytelenül ültette át, és ezért 2013-ban 4, 2017-ben pedig 27 nap fizetett szabadságtól esett el, ezáltal pedig sérült a magánélethez való joga – olvasható a Kúria Sajtótitkársága által közzétett összegzésben (a 2017. év elírás lehet, cikkünkből később kiderül, miért – a szerk.).

A Kúria a jogerős ítélettel egyezően megállapította, hogy a helytelen átültetéssel a magyar állam valóban uniós jogot sértett, amelyért elvileg fennáll a kártérítési felelőssége (hozzátéve, hogy a jogsértő helyzet 2015-ben törvénymódosítás nyomán megszűnt). A jogerős ítélettel szemben azt is megállapította, hogy a jogsértés hátrányos következménye (a szabadság elvesztése) sértette a felperes magánélethez való jogát (elvesztette a regeneráció és a családi élet lehetőségét).

A kereset mégsem volt teljesíthető.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, miért.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kisüzemi bortermelés

Laczi Ferenc

igazságügyi jövedéki szakértő

Kölcsön kamat

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink