hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Idényjellegű, kereskedelmi tevékenység esetében vasárnapi, ünnepnapi munkavégzés: mennyi bérpótlék jár?

  • adozona.hu

Ha egy munkáltató idényjellegű, kereskedelmi tevékenységet végez, akkor a munkavállalónak mennyi bérpótlék jár egy olyan vasárnapra, amely ünnepnap is egyben? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: adott egy olyan munkáltató, amely kereskedelmi tevékenységet végez idényjelleggel, Balaton-parti kereskedelmi egység, csak húsvét nagypéntek hetétől szeptember végéig van nyitva. Olyan munkaszüneti napra, amely vasárnap is egyben, a munkavállalónak csak a 100 százalék munkaszüneti napi bérpótlék, vagy még a kereskedelemben a vasárnapi munkavégzés miatti 50 százalék pótlék is jár, tehát összesen 150 százalék pótlékot kell ezen napokra fizetni a dolgozónak?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) 101.§ (1) bekezdése határozza meg, hogy mely esetekben osztható be vasárnapra rendes munkaidőben a munkavállaló. Ugyanakkor nem minden vasárnap dolgozó munkavállaló jogosult vasárnapi pótlékra, kizárólag az, aki a munkáltatói munkaszervezés következtében végez munkát vasárnap rendes munkaidőben.

Ebből következően azok a munkavállalók, akiket a munkáltató olyan tevékenység keretében foglalkoztat, amely esetében a vasárnapi munkavégzés a körülményekből, a munkakör sajátosságából szinte magától értetődően következik, nem jogosultak pótlékra. Az Mt. 140. § (1) bekezdésének a) pontja szerint az 50 százalék mértékű vasárnap pótlék abban az esetben jár, ha a munkavállaló vasárnap rendes munkaidőben munkavégzésre kizárólag azért osztható be, mert
♦ a foglalkoztatására többműszakos tevékenység keretében kerül sor;
♦ készenléti jellegű munkakörben dolgozik; vagy
♦ a kereskedelemről szóló törvény hatálya alá tartozó, kereskedelmi tevékenységet, a kereskedelmet kiszolgáló szolgáltató, valamint kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytató munkáltatónál kerül sor az alkalmazására.

Olvassa el az Adózóna „Fizetés nélküli szabadság mellett munkavégzés”, „Munkaidő-beosztási lehetőségek veszélyhelyzet esetén” és „Néhány órás napi munka: van minimum egy részmunkaidős foglalkoztatottnál?” című cikkét!

A fent jelzett „kizárólag” feltétel azért lényeges, mert ha bármely más eset alapján elrendelhető a vasárnapi munkavégzés, így
♦ a rendeltetése folytán e napon is működő munkáltatónál vagy munkakörben,
♦ az idényjellegű,
♦ a megszakítás nélküli,
♦ kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben,
♦ társadalmi közszükségletet kielégítő, vagy külföldre történő szolgáltatás nyújtásához – a szolgáltatás jellegéből eredően – e napon szükséges munkavégzés esetén,
♦ külföldön történő munkavégzés során,
akkor a munkáltató nem köteles a vasárnapi pótlék megfizetésére.

A kérdés szerinti esetben tehát, ha kizárólag a kereskedelmi tevékenység indokolná a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzést, akkor jár bérpótlék a munkavállalók részére (a munkaszüneti napra járó 100 százalék pótlékon túlmenően).

Azt kell tehát megnézi, hogy a fenti esetek bármelyikébe beilleszthető-e az érintett munkáltató/munkavállaló. A kérdés utal az idényjellegre. Ezzel összefüggésben azt kell tudni, hogy a tevékenység akkor idényjellegű, ha a munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. Ennek megítélése mindig az adott konkrét esettől függ.

 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

PhD hallgatónak nyelvvizsgadíj kifizetése

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Járványügyi szűrővizsgálat

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Munkáltató által átvállalt költségek

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs