Munkaidő-beosztási lehetőségek veszélyhelyzet esetén

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A munkáltatóknak ismét érdemes áttekinteniük, hogy az újabb járványügyi korlátozások közepette a munka törvénykönyve milyen lehetőségeket ad a munkaidő beosztására, átcsoportosítására.

Önként vállalt túlmunka keretében + 50 nap munkavégzés rendelhető el

Rendkívüli munkaidőnek minősül a munkaidő-beosztástól eltérő, a munkaidőkereten felüli, az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó munkaidő, továbbá az ügyelet tartama. Fontos, hogy a munkáltató rendkívüli munkavégzés elrendelésére bármikor jogosult. Az elrendelésnek formai feltételei nincsenek, a munkavállaló kérésére ugyanakkor ezt írásban kell megtenni.

A rendkívüli munkavégzésnek naptári évhez kötött kerete van. Naptári évenként ugyanis legfeljebb kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. A munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján – a 250 órát meghaladóan – naptári évenként azonban további, legfeljebb százötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el (önként vállalt túlmunka). A munkavállaló a megállapodást a naptári év végére mondhatja fel. Az időkereteket arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy részmunkaidőre jött létre.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan kell és lehet ellentételezni a rendkívüli munkavégzést, milyen lehetőségek vannak a munkaidőkeret alkalmazására, továbbá eltérhet-e a munkáltató a foglalkoztatási kötelezettségtől!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szerződés elszámolási egysége

Adózóna szerkesztőség

kérdések és válaszok

Tárgyieszköz-értékesítés

dr. Juhász Péter

jogász-adószakértő

HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt.

Kutyatartás őstermelőként

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close