hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaidő-beosztási lehetőségek veszélyhelyzet esetén

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

A munkáltatóknak ismét érdemes áttekinteniük, hogy az újabb járványügyi korlátozások közepette a munka törvénykönyve milyen lehetőségeket ad a munkaidő beosztására, átcsoportosítására.

Önként vállalt túlmunka keretében + 50 nap munkavégzés rendelhető el

Rendkívüli munkaidőnek minősül a munkaidő-beosztástól eltérő, a munkaidőkereten felüli, az elszámolási időszak alkalmazása esetén az ennek alapjául szolgáló heti munkaidőt meghaladó munkaidő, továbbá az ügyelet tartama. Fontos, hogy a munkáltató rendkívüli munkavégzés elrendelésére bármikor jogosult. Az elrendelésnek formai feltételei nincsenek, a munkavállaló kérésére ugyanakkor ezt írásban kell megtenni.

A rendkívüli munkavégzésnek naptári évhez kötött kerete van. Naptári évenként ugyanis legfeljebb kétszázötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el. A munkavállaló és a munkáltató írásbeli megállapodása alapján – a 250 órát meghaladóan – naptári évenként azonban további, legfeljebb százötven óra rendkívüli munkaidő rendelhető el (önként vállalt túlmunka). A munkavállaló a megállapodást a naptári év végére mondhatja fel. Az időkereteket arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy részmunkaidőre jött létre.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, hogyan kell és lehet ellentételezni a rendkívüli munkavégzést, milyen lehetőségek vannak a munkaidőkeret alkalmazására, továbbá eltérhet-e a munkáltató a foglalkoztatási kötelezettségtől!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Családi gazdaság kiadása

Lepsényi Mária

adószakértő

Kapott támogatás egyéni vállalkozónál

Lepsényi Mária

adószakértő

Őstermelők iparűzési adója

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs