hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Húszmillió euró is lehet a bírság – gyakorlati tudnivalók a GDPR-ről

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd
4

2018. május 25-én hatályba fog lépni az Európai Unió adatvédelmi rendelete, mely a korábbi irányelvi, illetve tagállami szabályozást váltja fel. Az új előírások azonban nem csupán lényegesen bonyolultabbak, hanem sokkal több kötelezettséget is telepítenek a vállalkozásokra. Ezen kötelezettségek megsértéséhez ráadásul 20 millió eurós bírság is kapcsolódik.

Néhány pontban összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. Természetesen a 88 oldalas rendelet részletes áttekintése szakértő bevonásával minden vállalkozás számára ajánlott.

1. A jogalap meghatározása

A hatályos jogszabályok szerint az adatkezelésnek jogszabályon, az érintett felhatalmazásán vagy az adatkezelő vagy harmadik személy úgynevezett jogos érdekén kell alapulnia.

Jövő májustól ugyanakkor már a jelenlegi 3 helyett 6 jogalapra lehet támaszkodni adatkezelés esetén.

Az első jogalap marad az érintett adatkezelési célonként adott, megfelelő hozzájárulása. További jogalapot szolgáltat, amennyiben az adatkezelés olyan szerződés teljesítéséhez szükséges, amelyben az érintett az egyik fél, vagy az a szerződés megkötését megelőzően az érintett kérésére történő lépések megtételéhez szükséges.

Jogalapot jelent az is, ha az adatkezelés jogi kötelezettség teljesítéséhez lesz szükséges.

Marad az adatkezelő vagy harmadik fél jogos érdeke mint jogalap, mellé azonban új jogalapként bejön az érintett vagy másik természetes személy létfontosságú érdekeinek a védelme is.

Végezetül jogalap lesz a közhatalmi jogosítványok gyakorlása is.

Az egyes fogalmak meghatározásánál az Európai Unió Bíróságának esetjogára, illetve az európai adatvédelmi munkacsoport ajánlásaira kell támaszkodni. Hazai támasza a vállalkozásoknak így kevéssé lesz!

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a hozzájárulás megfelelőségére, a tájékoztatási kötelezettségekre, az adatvédelmi nyilvántartás vezetésére, az adatvédelmi hatásvizsgálatra és az adatvédelmi tisztségviselőre vonatkozó fontosabb előírásokat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (4)
dr. Kéri Ádám

Info tv. 61.§: a 2004 évi XXXIV.tv. 12/A§ (1) bekezdésének alkalmazása mellőzendő. Ezen túlmenően mellőzendő a bírságkiszabásról szóló törvényjavaslat követelményrendszere is, adatvédelmi bírság a feltételek teljesülésének hiányában is kiszabható.

dr. Kéri Ádám

Kedves Zsolt ! Nem olvasta el az Info tv. módosítás tervezetét, mely kifejezetten úgy rendelkezik, hogy a KKV bírsgtilalom NEM alkalmazható. Magyarországon így jelenleg a maximális bírságplafon lesz kiszabható.

Ruszin Zsolt

Ez egy tipikus óltogatás. Kis- és középvállalkozást nem lehet megbírságolni (KKV tv. 12/A. §).

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számvitel, adózás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Üzletrész

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Katáról átalányadóra

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close