hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Euróban fizetné a munkabért? Itt a válasz, lehetséges-e

  • adozona.hu

Lehet-e euróban megállapítani és fizetni magyarországi munkavállalók munkabérét? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

"A munka törvénykönyve alapján a munkabért megállapítani és megfizetni csak forintban lehet. Jól értelmezem-e, hogy a munkaszerződésben a munkabért csak forintban lehet megállapítani, illetve a kifizetés is csak forintban történhet? Van-e lehetőség arra, hogy a munkavállaló nyilatkozik, a forintban meghatározott munkabérét euróban szeretné felvenni, és a társaság eleget tehet-e a kérésének? Ha igen, milyen módon kell meghatározni az utalandó euró összegét?" – kérdezte olvasónk.

Az Mt. szerint a munkabért valóban forintban kell megállapítani és kifizetni, amely vonatkozik mind az alapbérre, mind a bérpótlékokra és az egyéb bérelemekre. Miután a munkabér forintban megállapítására és kifizetésére vonatkozó 154. § (1) bekezdése kógens szabály, nincs lehetőség, hogy ettől a szabálytól a felek akár a munkaszerződésben, akár kollektív szerződésben eltérjenek.

Amennyiben mégis elfordul, hogy a munkabért a munkaszerződésben külföldi pénznemben, devizában határozták meg, a munkabért forintban – a munkaszerződés megkötésekor érvényes MNB árfolyam alapján meghatározott összegben – kikötöttnek kell tekinteni, és így kell megállapítani.

A külföldi pénznemben történő munkabér meghatározása esetén a munkabért a deviza-forint árfolyamára tekintettel át kell számítani forintra, és a forintban így meghatározott összeg minősül a munkavállaló alapbérének. Azaz ha a munkabért a felek külföldi pénznemben határozták meg, a munkaszerződésnek ez a része érvénytelen! A külföldi pénznemet a munkaszerződés megkötésekor érvényes MNB árfolyam alapján forintösszegre át kell számítani, ez minősül a munkaszerződésben kikötött és az Mt. 154. § (1) bekezdésének megfelelő, forintban megállapított munkabérnek.

A fenti tilalom nem vonatkozik a külföldön történő munkavégzésre, tekintettel az az után járó munkabér megállapítására, illetve kifizetésére. Ilyen esetben ugyanis a munkabér a külföldön történő munkavégzés helye szerinti külföldi pénznemben megállapítható.

Jelentkezzen most a HVG-KYOCERA Adóváltozások 2015. konferenciára!
Törvényismertetés, gyakorlati kérdések, szakértői válaszok 2014. december 10-én.
Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tagi kölcsön – nem kapcsolt vállalkozás

Nagy Norbert

adószakértő

Telefon-szolgáltatás

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs