hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Felmond, és azonnal lelép a dolgozó: mitévő legyen a munkáltató?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Mit tehet a munkáltató, ha a renitens munkavállaló nem dolgozza le a felmondási idejét és/vagy nem adja át a munkakörét? Hogyan járjunk el abban az esetben, ha átadja ugyan a dolgozó a folyamatban lévő ügyeket, de akkor derül ki, hogy óriási károkat okozott a munkaviszonya fennállása alatt?

Határozatlan időtartamú munkaviszony felmondása a munkavállaló részéről

Határozatlan időtartamú munkaviszony felmondással történő megszüntetése esetén a munkavállalónak nincs indokolási kötelezettsége. Annyi teendője van csupán, hogy a felmondást foglalja írásba, és azt a munkáltatóval közölje.

Ha a munkavállaló él felmondással, nem jogosult végkielégítésre, a felmondási ideje pedig főszabály szerint 30 nap, amelynek a teljes tartamát köteles munkában tölteni, kivéve, ha a munkáltató felmenti a munkavégzés alól. Mivel a felek a munkaszerződésben eltérhetnek a 30 napos felmondási időtől, azzal, hogy annak leghosszabb tartama 6 hónap lehet, a felmondás közlése előtt mindenképpen ellenőrizni kell a munkaszerződés ide vonatkozó részét.

A felmondás közlését megelőzően meg kell nézni, hogy a munkaszerződés nem tartalmazza-e a munka törvénykönyve (Mt.) 65. paragrafusának (2) bekezdése szerinti megállapodást. Ennek lényege, hogy a munkaviszony legfeljebb a kezdetétől számított 1 évig nem szüntethető meg felmondással. Ebben az esetben a rögzített tartam elteltéig nem tud jogszerű felmondással élni a dolgozó.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mit tehet a munkáltató, ha a dolgozó felmondása után otthagy csapot-papot, és esetleg még az is kiderül, hogy kárt is okozott a cégnek.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Járulékfizetés 2021-ben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyod mellett társas vállalkozó ügyvezető

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Alanyi mentes küszöbérték túllépése

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close