hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Érdekességek a határozott idejű munkaviszonyról

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Melyek a határozott időtartamú munkaviszony előnyei és hátrányai? Hány alkalommal lehet jogszerűen meghosszabbítani? A várandós nő munkaviszonya megszűnik a határozott idő lejártával?

A munkaszerződés tartalma

A határozott időtartamú munkaviszonyban való megállapodást a munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben köteles rögzíteni. Ha ezt elmulasztják, a munkaviszony határozatlan időre jön létre, hiába állapodtak meg szóban a felek a határozott időtartamú munkaviszonyban.

Azt, hogy meddig tart a határozott időtartam, naptárilag vagy más alkalmas módon kell meghatározni. Ha az időtartamot nem naptári napban határozzák meg, a munkaviszony megszűnésének időpontja nem függhet kizárólag egyik fél akaratától sem (például „majd ha a munkáltató úgy határoz, megszűnik a munkaviszony”).

Ha a felek a megszűnés időpontját nem naptárilag határozták meg, a munkáltatónak tájékoztatnia kell a munkavállalót a munkaviszony várható tartamáról, sőt, ha ez időközben módosul, annak tényéről is (például a munkaviszony X. Y. fizetés nélküli szabadságának tartamáig, előreláthatóan 2019. március 5. napjáig tart).

Ha a munkaviszony más munkavállaló helyettesítésére létesül, a helyettesített munkavállaló újbóli munkába állásakor az megszűnik, abban az esetben is, ha a visszatérés időpontja a vártnál korábbi.

A Kúria egy eseti döntésében kimondta, hogy kifejezetten helyettes munkakörre alkalmazott személy foglalkoztatása nem tekinthető helyettesítésnek, ha a munkáltató azért alkalmaz határozott időre egy munkavállalót, hogy a jövőben egyes személyek valamilyen oknál fogva nem fognak munkát végezni, ezáltal helyettesítésre lesz szükség. Ebből következően a munkáltató akkor jár el jogszerűen, ha a munkaszerződésben rögzíti a helyettesített munkavállaló nevét, és azt, hogy előreláthatólag milyen időtartamra szól a helyettesítés.

A határozott idő legrövidebb időtartamát a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) nem határozza meg, de annak próbaidő kikötése esetén a próbaidő időtartamát meg kell haladnia (BH2007. 388.).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a megszűnésre, a megszüntetésre, a maximális időtartamra, valamint a láncszerződésekre vonatkozó információkat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapanyag árának számlára történő utalása és számlázás

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őcsg adózása kilépő tag esetében

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs