hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Érdekességek a határozott idejű munkaviszonyról

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Melyek a határozott időtartamú munkaviszony előnyei és hátrányai? Hány alkalommal lehet jogszerűen meghosszabbítani? A várandós nő munkaviszonya megszűnik a határozott idő lejártával?

A munkaszerződés tartalma

A határozott időtartamú munkaviszonyban való megállapodást a munkáltató és a munkavállaló a munkaszerződésben köteles rögzíteni. Ha ezt elmulasztják, a munkaviszony határozatlan időre jön létre, hiába állapodtak meg szóban a felek a határozott időtartamú munkaviszonyban.

Azt, hogy meddig tart a határozott időtartam, naptárilag vagy más alkalmas módon kell meghatározni. Ha az időtartamot nem naptári napban határozzák meg, a munkaviszony megszűnésének időpontja nem függhet kizárólag egyik fél akaratától sem (például „majd ha a munkáltató úgy határoz, megszűnik a munkaviszony”).

Ha a felek a megszűnés időpontját nem naptárilag határozták meg, a munkáltatónak tájékoztatnia kell a munkavállalót a munkaviszony várható tartamáról, sőt, ha ez időközben módosul, annak tényéről is (például a munkaviszony X. Y. fizetés nélküli szabadságának tartamáig, előreláthatóan 2019. március 5. napjáig tart).

Ha a munkaviszony más munkavállaló helyettesítésére létesül, a helyettesített munkavállaló újbóli munkába állásakor az megszűnik, abban az esetben is, ha a visszatérés időpontja a vártnál korábbi.

A Kúria egy eseti döntésében kimondta, hogy kifejezetten helyettes munkakörre alkalmazott személy foglalkoztatása nem tekinthető helyettesítésnek, ha a munkáltató azért alkalmaz határozott időre egy munkavállalót, hogy a jövőben egyes személyek valamilyen oknál fogva nem fognak munkát végezni, ezáltal helyettesítésre lesz szükség. Ebből következően a munkáltató akkor jár el jogszerűen, ha a munkaszerződésben rögzíti a helyettesített munkavállaló nevét, és azt, hogy előreláthatólag milyen időtartamra szól a helyettesítés.

A határozott idő legrövidebb időtartamát a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) nem határozza meg, de annak próbaidő kikötése esetén a próbaidő időtartamát meg kell haladnia (BH2007. 388.).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a megszűnésre, a megszüntetésre, a maximális időtartamra, valamint a láncszerződésekre vonatkozó információkat!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Károkozás elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tagi kölcsön törlesztése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Alanyi adómentes számlák javítása tárgyi mentesre, áfahatár kezelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs