hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Elbocsátások válsághelyzetben: mire figyeljen a munkáltató?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A gazdasági válság okozta helyzetben előfordulhat, hogy egyes vállalkozások létszámcsökkentésre kényszerülnek. Fontos, hogy ezt megfelelően tegyék, mivel a jogellenes munkaviszony-megszüntetésnek komoly következményei vannak. Cikkünkben fontos szempontokat mutatunk be, melyeket ajánlott figyelembe venni.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) konkrétan meghatározza, hogy a munkaviszony milyen esetekben szüntethető meg felmondással. A munkáltató köteles megindokolni a felmondást. A felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.

Fontos, hogy a felmondási indok világosságát, valósságát és okszerűségét a munkáltatónak kell bizonyítania. Az indokolás akkor megfelelő, ha tartalmazza azokat a konkrét tényeket, illetve körülményeket, amelyekre a munkáltató a felmondást alapította. Elegendő az összefoglaló okok megjelölése, mely a munkavállaló számára egyértelművé teszi, hogy miért szünteti meg a munkaviszonyát a munkáltató. Több felmondási indok megjelölése esetén egyetlen indok bizonyítottsága is megalapozhatja az intézkedés jogszerűségét, ha abból megállapítható, hogy a munkaviszony a továbbiakban nem tartható fenn, és ezért a munkavállaló munkájára a továbbiakban nincs szükség (BH2003. 211.). Vita esetén a munkáltatót terheli annak bizonyítása, hogy az írásban közölt felmondási ok helytálló.

A munkavállaló szakmai vagy egészségügyi alkalmatlanságát nehéz bizonyítani. A munkavállaló magatartása már könnyebben alátámasztható felmondási indok. Ide tartozhat, ha a dolgozó rendszeresen késik, az utasításokat nem, vagy pontatlanul hajtja végre, vagy nem működik együtt a kollégáival.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, mire hivatkozva valósíthatják meg a munkáltatók a legkönnyebben az elkerülhetetlen létszámleépítést!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Készletlopás elszámolása

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Üzemanyag-elszámolás egyesületnél

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Adomány, támogatás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs