hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Döntött az EU bírósága: mikor munkaidő a készenlét alatti rendelkezésre állás?

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Az Európai Unió Bírósága nemrégiben lefolytatott eljárásai során azt vizsgálta meg, hogy munkaidőnek tekintendő-e a munkavállaló készenléti rendszerben történő rendelkezésre állása. Cikkünkben ismertetjük a március 9-én nyilvánosságra hozott döntéseket.

Technikus és tűzoltó követeléséből indult az eljárás

A C-344/19. számú ügyben egy technikus szakember feladata az volt, hogy több egymást követő napon Szlovénia hegyvidékén található televíziós adóállomások működését biztosítsa. Nevezett munkavállaló a tizenkét rendes munkaóráján kívül napi hatórás rendelkezésre állási időszakot teljesített készenléti rendszerben. Ezen időszakokban nem volt köteles az érintett adóállomáson maradni, ugyanakkor hívásra elérhetőnek kellett lennie, szükség esetén pedig egy órán belül oda kellett érnie a munkavégzési helyére. A munkavállalónak a nehezen megközelíthető adóállomások földrajzi jellemzőire tekintettel a készenléti szolgálat ideje alatt a munkáltatója által rendelkezésre bocsátott szolgálati szálláson kellett tartózkodnia, és nem igazán volt lehetősége szabadidős tevékenység gyakorlására.

A C-580/19. számú ügyben a munkavállaló tűzoltóként teljesített szolgálatot. Nevezett tűzoltónak szolgálati idején túl rendszeresen kellett készenléti rendszerben rendelkezésre állnia. Ezek során nem volt köteles a munkáltatója által meghatározott helyen tartózkodni, de elérhetőnek kellett lennie. További megkötésként a munkavállalónak riasztás esetén bevetési védőruhájában és a munkáltató által rendelkezésére bocsátott szolgálati gépjárművel 20 percen belül el kellett érnie a város határát.

Mindketten azzal érveltek, hogy a rájuk vonatkozó korlátozások miatt a készenléti rendszerben meghatározott rendelkezésre állási időszakaik teljes egészében munkaidőnek tekintendők, amely időszakokra ennek megfelelően díjazás jár, függetlenül attól, hogy ezen időszakok alatt ténylegesen végeztek-e munkát.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből megtudhatja, hogyan döntött az Európai Unió Bírósága!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kettős adóztatás elkerülése Zanzibár

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ingatlanfelújítás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szállás számla utólagos kiállítása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close