hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Beteg vagy szimuláns? Ezt lehet, és ezt kell tenni

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász
1

A munkavállalók gyakran betegen, lázasan is dolgoznak, mert féltik az állásukat, vagy a helyettesítési nehézségek miatt nem tehetik meg, hogy otthon gyógyuljanak. De mit tehet a munkáltató, ha arra gyanakszik, munkavállalója nem is betegség miatt maradt távol?

Munkavállalói és munkáltatói teendők betegség esetén

A munka törvénykönyve vonatkozó rendelkezése szerint a munkavállaló köteles a munkáltató által előírt helyen és időben munkára képes állapotban megjelenni. Ez, jelen cikk témája szempontjából azt jelenti, hogy kellően kipihenten és egészségesen kell munkára jelentkezni.

Ha a dolgozó beteg, köteles orvoshoz menni, és erről megfelelő módon tájékoztatni a munkaadóját. Ha betegsége ellenére mégis bemegy a munkahelyére, ezt a körülményt jeleznie kell. Kiemelt jelentősége van ennek olyan munkaköröknél, melyeknél a munkavállaló több ember életéért, testi épségéért is felelősséggel tartozik. El lehet képzelni, hogy mekkora problémát jelentene, ha például a villamos- vagy autóbuszvezető közvetlenül a munkába állását megelőzően az alacsony vérnyomása miatt olyan gyógyszert vett be, mely tompaságot, kábultságot okoz, és ezt nem jelzi a munkaadó felé.

Tény, hogy a munkavállalók féltik az állásukat, így sok esetben, amíg bírják, addig – akár lázasan is –, de ellátják munkaköri feladataikat.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, hogy megtudja, mit kell tennie a munkáltatónak munkavállalója betegsége esetén, illetve ha azt gyanítja, más okból marad távol a munkából, továbbá milyen ellátás jár a beteg dolgozónak?
A teljes cikkhez előfizetőink és az oldalunkon próbaregisztrálók (korlátozott ideig) férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
barnagabi

Tisztelt dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász!

2015.10.15., 06:15 Frissítve: 2015.10.14., 21:35
Nem találtam az alábbi álláspontját alátámasztó jogszabályt:
A 15 nap minden munkaviszony esetén újrakezdődik. Így például ha a munkavállaló munkaviszonya 2015. szeptember 30. napján megszűnt, és ezen időpontig kiadta részére a munkáltató a 15 munkanap betegszabadságot, az ezen időpontot követően létesített munkaviszonyban szintén jogosult lesz 15 munkanap betegszabadságra.
A példa szerinti estben is csak a naptári év maradék részére járó arányos betegszabadság illeti meg a Munkavállalót, mint ahogy írja a cikkében, hogy az év közben kezdődött munkaviszony esetén az arányos időszakra illeti meg a betegszabadság. Szerintem ez egy szövegszerkesztési hiba. Tisztelettel egy hűséges olvasója: Toronicza István

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Felmondáskori bér kifizetésének napja

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végkielégítés, felmondási idő

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavégzés helye

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close