hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bérpótlékok fizetése egyszerűsített foglalkoztatás esetén

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

A nyár az egyszerűsített foglalkoztatás fő szezonja. Tapasztalataink szerint sokan nincsenek tisztában az ehhez kapcsolódó bérpótlékfizetési rendelkezésekkel.

A bérpótlékokra vonatkozó szabályokat egyszerűsített foglalkoztatottaknál is a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény (Mt.) tartalmazza. A vonatkozó rendelkezések szerint a munkavállaló először is jogosult az alapbérére, illetve arra rakódnak a további pótlékok. A bérpótlékokról általánosságban az Mt. 139-145. paragrafusai rendelkeznek. Az Mt. 203. paragrafusa pedig azt határozza meg, hogy mely rendelkezéseket kell egyszerűsített foglalkoztatásnál is alkalmazni. A bérpótlékok az alkalmazandó rendelkezések közé tartoznak, a vasárnapi pótlék kivételével. A 203. paragrafus  (1) bekezdésének (h) pontja ugyanis akként rendelkezik, hogy a vasárnapi munkavégzés szabályait egyszerűsített foglalkoztatáskor figyelmen kívül kell hagyni, így bérpótlék sem jár utána. Ugyanez azonban már nem áll fenn munkaszüneti napi munkavégzés esetén.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a munkaszüneti napi, az éjszakai, a többműszakos munkavégzésre vonatkozó bérpótlékszabályokat, illetve az egyedi megállapodási lehetőségeket!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Tanulószerződés esetén törvényes távollét

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Közvetítő által kiállított vevői számla

Gyüre Ferenc

adótanácsadó

Tagi kölcsön utáni kamat

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs