hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bérfizetés euróban, dollárban, egyéb valutában: kinek lehetséges?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

A munka törvénykönyve kötelező jelleggel írja elő, hogy magyarországi munkavégzés esetén a munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni. Mi történik, ha mégis abban állapodnak meg a felek, hogy a munkavállaló például euróban kapja meg a munkája ellenértékét? Miben tér el a külföldön történő munkavégzés, illetve az ügyvezető helyzete? Ki viseli a munkabér utalásának költségét?

A külföldi tulajdonú anyacég gyakran szorgalmazza, hogy a tulajdonában álló magyarországi székhelyű cége a munkabért az anyacég országa szerinti pénznemben fizesse meg a dolgozók részére. Erre azonban nincs lehetőség, mivel a munka törvénykönyve (Mt.) szerint a munkabért – azaz az alapbért, a bérpótlékot és az egyéb bérelemeket is – forintban kell megállapítani és kifizetni. Ugyanakkor annak nincs kizáró oka, hogy a munkavállaló béremelésének mértékét az adott valuta forintegyenértékének változásától tegyék függővé a felek.

Ha a munkaszerződésben mégis külföldi pénznem szerepelne a munkabér, az erre vonatkozó megállapodás érvénytelen lenne. Ennek az a következménye, hogy a munkabért forintban kikötöttnek kell tekinteni, és így kell megállapítani. A külföldi pénznemet a munkaszerződés megkötésekor érvényes MNB-árfolyam alapján forintösszegre kell átszámítani, ez minősül a munkaszerződésben kikötött és az Mt. 154. paragrafus (1) bekezdésének megfelelő, forintban megállapított munkabérnek.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, kikre nem vonatkozik ez a szabály, és részletezzük a bérkifizetésre vonatkozó szabályokat, külön kitérve a készpénzes fizetésre.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Mikrogazdálkodói beszámoló

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Visszadó

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Monitor előtti munkavégzés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs