hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bedolgozók foglalkoztatása és tb-ellátása

  • dr. Radics Zsuzsanna társadalombiztosítási szakértő

A munkaviszony különleges formája a bedolgozói munkaviszony, amely munkajogi szempontból különbözik a „hagyományos” munkaviszonytól, hiszen a vállalkozói tevékenységhez hasonlóan önállóan végezhető a munka, amiért kizárólag teljesítménybér adható. Az alábbi cikkben áttekintést adunk a bedolgozói munkaviszonyról, mind munkajogi, mind társadalombiztosítási szempontból, kitérve az ezen jogviszonyra vonatkozó különleges ellátási szabályokra is.

A bedolgozói tevékenység körébe tartozik több olyan tevékenység is, amely otthon végezhető, így többek között a varrás, a borítékolás. A bedolgozói munkaviszonyt a munka törvénykönyve, azaz a 2012. évi I. törvény szabályozza. Erre tekintettel a bedolgozói munkaviszony esetén is figyelemmel kell lenni arra a szabályra, hogy bedolgozóként munkavállaló az lehet, aki a tizenhatodik életévét betöltötte, s iskolai szünetekben – szülői engedéllyel – a tizenötödik életévét betöltött tanuló is, aki nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytat.

Megjegyzés: A gyámhatóság engedélye alapján a jogszabályban meghatározott kulturális, művészeti, sport-, hirdetési tevékenység keretében a tizenhatodik életévét be nem töltött személy is foglalkoztatható, de a fenti tevékenységek jellemzően nem a bedolgozói tevékenységbe tartoznak.

Az Mt. úgy rendelkezik, hogy a bedolgozói munkaviszony olyan önállóan végezhető munkára létesíthető, amelyre a felek a munkabért kizárólag teljesítménybér formájában határozzák meg. Tekintettel arra, hogy a munkabért kizárólag teljesítménybérben határozzák meg, figyelemmel kell lenni arra a szabályra is, hogy a munkabért kizárólag teljesítménybér formájában meghatározni csak a munkaszerződésbe foglalt megállapodás esetén lehet.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük a további kritériumokat, valamint azt, hogy milyen tb-ellátások, és milyen feltételekkel illetik meg a bedolgozó munkavállalókat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Pénztárgéphasználat

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Szja-bevallás – Családi gazdálkodás tagja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Gyros mozgó árusítása idény jelleggel

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close