hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Át nem vett felmondás közlésének időpontja. Jogesetekkel

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Sokszor kerül olyan helyzetbe a munkáltató, hogy amikor át kívánja adni a felmondást a munkavállaló részére, a dolgozó megtagadja annak átvételét. Az is gyakori, hogy a munkavállaló a postán küldött levelet nem veszi át. Hogyan kell ilyenkor eljárni? Mikor tekinthető közöltnek az e-mailben küldött jognyilatkozat?

A fenti kérdéseknek kiemelt jelentősége van, ugyanis nem mindegy például, hogy a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondást mikor veszi kézhez a munkavállaló vagy akár a munkáltató, annak ugyanis legkésőbb a próbaidő utolsó napján meg kell érkeznie a másik félhez. Az sem utolsó szempont, hogy a munkáltatói felmondással, azonnali hatályú felmondással szemben mely naptól számított 30 napon belül fordulhat bírósághoz a munkavállaló.

Alapvető szabály: egy írásbeli jognyilatkozatot akkor tekinthetünk közöltnek, ha azt a címzettnek vagy az átvételre jogosult más személynek átadják, vagy az elektronikus dokumentum részükre hozzáférhetővé válik. Nézzük először az előbbi esetet.

Felmondás, azonnali hatályú felmondás, írásbeli figyelmeztetés, felszólítás stb. személyes közlése

A szabály rendkívül egyszerű. Ha a munkavállaló nem hajlandó átvenni a munkáltató által átadni kívánt iratot, azaz az átvételt megtagadja, abban az esetben az közöltnek tekintendő. A munkáltatónak csak annyi a dolga, hogy jogvita esetén igazolja a bíróság felé, hogy megkísérelte átadni az adott tárgyú nyilatkozatát.

Vita esetén ugyanis a jognyilatkozatot tevő felet terheli annak bizonyítása, hogy a közlés szabályszerűen megtörtént. E körben a szabad bizonyítás elve érvényesül, így bármilyen alkalmas módon igazolható az átadás vagy annak megkísérlésének a ténye. A régi munka törvénykönyvében még szerepelt, hogy ilyen esetben két tanú jelenlétében felvett jegyzőkönyvvel kellett igazolni a meghiúsulás tényét, ma ilyen szabály nincs. Ennek ellenére továbbra is javaslom rögzíteni a történteket, feltüntetve a közlés megkísérlésének időpontját, a résztvevő személyeket, és azt, hogy milyen iratot próbáltak átadni. Megkönnyíti a bizonyítást.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudhatja, mikor tekinthető közöltnek a postai úton és a mail-en tett jognyilatkozat, továbbá megismerhet néhány jogesetet!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített ipa választása

Szipszer Tamás

adószakértő

Visszafizetésre kötelező határozat

Széles Imre

tb-szakértő

Katás munkaerő-támogatása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs