hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Át nem vett felmondás közlésének időpontja. Jogesetekkel

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Sokszor kerül olyan helyzetbe a munkáltató, hogy amikor át kívánja adni a felmondást a munkavállaló részére, a dolgozó megtagadja annak átvételét. Az is gyakori, hogy a munkavállaló a postán küldött levelet nem veszi át. Hogyan kell ilyenkor eljárni? Mikor tekinthető közöltnek az e-mailben küldött jognyilatkozat?

A fenti kérdéseknek kiemelt jelentősége van, ugyanis nem mindegy például, hogy a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondást mikor veszi kézhez a munkavállaló vagy akár a munkáltató, annak ugyanis legkésőbb a próbaidő utolsó napján meg kell érkeznie a másik félhez. Az sem utolsó szempont, hogy a munkáltatói felmondással, azonnali hatályú felmondással szemben mely naptól számított 30 napon belül fordulhat bírósághoz a munkavállaló.

Alapvető szabály: egy írásbeli jognyilatkozatot akkor tekinthetünk közöltnek, ha azt a címzettnek vagy az átvételre jogosult más személynek átadják, vagy az elektronikus dokumentum részükre hozzáférhetővé válik. Nézzük először az előbbi esetet.

Felmondás, azonnali hatályú felmondás, írásbeli figyelmeztetés, felszólítás stb. személyes közlése

A szabály rendkívül egyszerű. Ha a munkavállaló nem hajlandó átvenni a munkáltató által átadni kívánt iratot, azaz az átvételt megtagadja, abban az esetben az közöltnek tekintendő. A munkáltatónak csak annyi a dolga, hogy jogvita esetén igazolja a bíróság felé, hogy megkísérelte átadni az adott tárgyú nyilatkozatát.

Vita esetén ugyanis a jognyilatkozatot tevő felet terheli annak bizonyítása, hogy a közlés szabályszerűen megtörtént. E körben a szabad bizonyítás elve érvényesül, így bármilyen alkalmas módon igazolható az átadás vagy annak megkísérlésének a ténye. A régi munka törvénykönyvében még szerepelt, hogy ilyen esetben két tanú jelenlétében felvett jegyzőkönyvvel kellett igazolni a meghiúsulás tényét, ma ilyen szabály nincs. Ennek ellenére továbbra is javaslom rögzíteni a történteket, feltüntetve a közlés megkísérlésének időpontját, a résztvevő személyeket, és azt, hogy milyen iratot próbáltak átadni. Megkönnyíti a bizonyítást.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudhatja, mikor tekinthető közöltnek a postai úton és a mail-en tett jognyilatkozat, továbbá megismerhet néhány jogesetet!

A teljes cikkhez előfizetőink illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha email-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kiküldetésnél használt üzemanyagár

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Elektromos autó – norma

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs