hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a munkaügyi ellenőrzések 2013-as irányelvei

  • Adózóna

Célszerű tanulmányozni a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának 2013. évi országos hatósági ellenőrzési tervét, amelyet a hatóság 2013. január 9-én tett közzé a honlapján. Az irányelvek ebben az évben is lefektetik az ellenőrzések során vizsgálandó főbb munkaügyi jogintézményeket, az ellenőrzésekkel érintett időszakokat és azokat a szakmákat, amelyeknek a hatóság kitüntetett figyelmet kíván szentelni, hívja fel a figyelmet a Deloitte hírlevele..

Az ellenőrzéseket a korábbi gyakorlat szerint, helyszíni ellenőrzéseken folytatják le a munkaügyi felügyelők, amelyek során iratokba tekinthetnek be, tájékoztatást kérhetnek mind a munkáltatótól, mind a munkavállalóktól. A munkaügyi ellenőrzés hivatalból vagy közérdekű bejelentés, panasz alapján indul, előzetes értesítést nem kapnak a vizsgálat alá vont foglalkoztatók, ezért felkészülésre, a munkaügyi dokumentumok utólagos rendezésére nincs lehetőség. A jogszabályi előírásoknak már az ellenőrzés megkezdésekor meg kell felelni, a szabálytalanság jogkövetkezmények nélkül nem korrigálható. Ilyen jogkövetkezmény, hogy a munkaügyi felügyelők által feltárt rendellenességek bizonyos esetekben kötelezően bírsággal büntetendők, amelynek összege harmincezer forinttól tízmillió forintig terjedhet.

Veszprémi István hozzátette: A tervek szerint 2013. év második negyedében a szolgáltatást támogató tevékenységet folytató munkáltatók számíthatnak munkaügyi ellenőrzésre, kiváltképpen azokban a szektorokban, amelyeket a korábbi évek célellenőrzései nem érintettek. Így idén nem csak az építőipar, a vendéglátás és a kereskedelem, hanem például a gépek bérbeadásával, az épületüzemeltetéssel, a takarítással, egyéb irodai szolgáltatások nyújtásával vagy a raktározással foglalkozók is a munkaügyi hatóság látókörébe kerülhetnek.

A nyári időszakban minden területen a munkaszerződés vagy a bejelentés nélküli ún. feketefoglalkoztatás, valamint a munkabérekre vonatkozó rendelkezéseknek való megfelelés kerül előtérbe. Az idényjellegű munkakörökre felvett munkavállalók alkalmazásánál ezért fokozott körültekintéssel kell eljárni.

Az ellenőrzési terv szerint 2013. október és november hónapban a munkaügyi ellenőrzések középpontjába a kereskedelmi szektor és a munkaidőre, illetve pihenőidőre vonatkozó előírások betartása kerül. E körben a munkaidő-nyilvántartás - ideértve a túlórák, napi, heti pihenőidők és a szabadságok nyilvántartását is - hiánya vagy nem megfelelő vezetése a leggyakrabban kifogásolt szabálytalanság.

A folyamatosan növekvő számú és gyakoriságú munkaügyi ellenőrzés következtében egyre hangsúlyosabb szerepet kap a bírságok elkerüléséhez szükséges intézkedések feltérképezése. Ilyen munkaügyi átvilágítást nem csak az ellenőrzések előtt, hanem azt követően is érdemes elvégeztetni, a kiemelt szerepet kapó utóellenőrzésekre való felkészülés érdekében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Készpénzes számla, pénztárgép, adatszolgáltatás

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Számviteli bizonylat 2020.07.01-től

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó egyben őstermelő is

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close