hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Ezek a munkaügyi ellenőrzések 2013-as irányelvei

  • Adózóna

Célszerű tanulmányozni a Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatóságának 2013. évi országos hatósági ellenőrzési tervét, amelyet a hatóság 2013. január 9-én tett közzé a honlapján. Az irányelvek ebben az évben is lefektetik az ellenőrzések során vizsgálandó főbb munkaügyi jogintézményeket, az ellenőrzésekkel érintett időszakokat és azokat a szakmákat, amelyeknek a hatóság kitüntetett figyelmet kíván szentelni, hívja fel a figyelmet a Deloitte hírlevele..

Az ellenőrzéseket a korábbi gyakorlat szerint, helyszíni ellenőrzéseken folytatják le a munkaügyi felügyelők, amelyek során iratokba tekinthetnek be, tájékoztatást kérhetnek mind a munkáltatótól, mind a munkavállalóktól. A munkaügyi ellenőrzés hivatalból vagy közérdekű bejelentés, panasz alapján indul, előzetes értesítést nem kapnak a vizsgálat alá vont foglalkoztatók, ezért felkészülésre, a munkaügyi dokumentumok utólagos rendezésére nincs lehetőség. A jogszabályi előírásoknak már az ellenőrzés megkezdésekor meg kell felelni, a szabálytalanság jogkövetkezmények nélkül nem korrigálható. Ilyen jogkövetkezmény, hogy a munkaügyi felügyelők által feltárt rendellenességek bizonyos esetekben kötelezően bírsággal büntetendők, amelynek összege harmincezer forinttól tízmillió forintig terjedhet.

Veszprémi István hozzátette: A tervek szerint 2013. év második negyedében a szolgáltatást támogató tevékenységet folytató munkáltatók számíthatnak munkaügyi ellenőrzésre, kiváltképpen azokban a szektorokban, amelyeket a korábbi évek célellenőrzései nem érintettek. Így idén nem csak az építőipar, a vendéglátás és a kereskedelem, hanem például a gépek bérbeadásával, az épületüzemeltetéssel, a takarítással, egyéb irodai szolgáltatások nyújtásával vagy a raktározással foglalkozók is a munkaügyi hatóság látókörébe kerülhetnek.

A nyári időszakban minden területen a munkaszerződés vagy a bejelentés nélküli ún. feketefoglalkoztatás, valamint a munkabérekre vonatkozó rendelkezéseknek való megfelelés kerül előtérbe. Az idényjellegű munkakörökre felvett munkavállalók alkalmazásánál ezért fokozott körültekintéssel kell eljárni.

Az ellenőrzési terv szerint 2013. október és november hónapban a munkaügyi ellenőrzések középpontjába a kereskedelmi szektor és a munkaidőre, illetve pihenőidőre vonatkozó előírások betartása kerül. E körben a munkaidő-nyilvántartás - ideértve a túlórák, napi, heti pihenőidők és a szabadságok nyilvántartását is - hiánya vagy nem megfelelő vezetése a leggyakrabban kifogásolt szabálytalanság.

A folyamatosan növekvő számú és gyakoriságú munkaügyi ellenőrzés következtében egyre hangsúlyosabb szerepet kap a bírságok elkerüléséhez szükséges intézkedések feltérképezése. Ilyen munkaügyi átvilágítást nem csak az ellenőrzések előtt, hanem azt követően is érdemes elvégeztetni, a kiemelt szerepet kapó utóellenőrzésekre való felkészülés érdekében.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zöldszüret támogatása II.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Családi gazdaság

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Műemléképület felújítása fordított vagy egyenes áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X