hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Szigorítások: racionalitás vagy a vállalkozási szabadság korlátozása?

  • dr. Várkonyi Katalin

Kapcsolódó jogszabályok


Az Adózás rendjéről szóló törvény elmúlt években megjelenő változásainak mérlegén túlsúlyba kerülnek a vállalkozás megindításával kapcsolatos szigorítások.

A 2012-es évben nagy port kavart az adóregisztrációs eljárás, hiszen személyében a tulajdonosi jogok korlátozása jelenik meg a jogintézményben úgy, hogy hatósági szinten merül fel a „foglalkozástól eltiltás” is, ha az ügyvezetői minőségre gondolunk.

A fokozott adóhatósági felügyeleti eljárás részét képezi a kockázatelemzési kérdőív, a KOCKERD (Art. 24/F §). A fő szempont az, hogy a hatóság meggyőződjön arról, hogy a társaság a végezni kívánt tevékenységhez szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételekkel rendelkezik-e.

A kérdőív tételes kérdéseire tételes válaszadási (nyilatkozattételi) kötelezettség áll fenn, tekintettel arra, hogy milyen szigorú szankciókat fűz a kérdőív nem megfelelő kitöltéséhez, illetőleg határidőn túli beküldéséhez.

Példéul nemcsak gyakoribb adóbevallásra kötelezheti az adózót, hanem akár az adószáma is törölhető, ha az ismételten (bírságolásra is alapot adó végzéssel) kiküldött kérdőívre sem zárja le a hatóság a fokozott adóhatósági felügyeleti eljárást.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kapcsolt vállalkozás és számviteli, adózási teendők

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Transzferár-kiigazítás egyéb adókban

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink