hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjelvonás és kényszernyugdíjazás munkajogi aggályokkal

  • Viszló László
1

A 170/2012. (XII. 29.) kormányhatározat kényszernyugdíjazásra kötelezte a központi költségvetési szerveket a 62. életévüket betöltött vagy idén betöltő foglalkoztatottak tekintetében. Maga a szándék is diszkriminatív.

A jelenlegi jogi szabályozás is lehetőséget ad a munkáltató számára, hogy abban az esetben, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül, tipikusan betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíj korhatárt, kezdeményezhető a jogviszonya megszüntetése minden külön egyéb indok nélkül.

A kormányhatározat ezt a lehetőséget kötelezettséggé változtatta, azaz a munkáltató nem mérlegelhet, függetlenül attól, hogy a szakmailag szükséges vagy nem, intézkednie kell az érintettel jogviszonyának megszüntetéséről.

Ettől eltérni kizárólag akkor lehet, ha a munkavállaló kérelmet nyújt be a munkáltató támogatásával  a továbbfoglalkoztatás engedélyezése céljából. Abban az esetben, ha a munkáltató nem támogatja a kérést, a munkavállaló jogviszonya megszüntetésre kerül. Egyéb esetben a minisztérium dönt a kérelem elbírálásáról.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink érhetik el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Barkanyi Andrew

Akkor engem a Nyugdijfolyósitó továbbfoglalkoztatott.. mert már tavaly elértem az irányadó korhatárt nyögdij meg sehol! Hallgatás a beleegyezés jel!:)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zöldszüret támogatása II.

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Családi gazdaság

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Műemléképület felújítása fordított vagy egyenes áfa?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

2019 november
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X