hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Nyugdíjelvonás és kényszernyugdíjazás munkajogi aggályokkal

  • Viszló László
1

A 170/2012. (XII. 29.) kormányhatározat kényszernyugdíjazásra kötelezte a központi költségvetési szerveket a 62. életévüket betöltött vagy idén betöltő foglalkoztatottak tekintetében. Maga a szándék is diszkriminatív.

A jelenlegi jogi szabályozás is lehetőséget ad a munkáltató számára, hogy abban az esetben, ha a munkavállaló nyugdíjasnak minősül, tipikusan betöltötte a rá irányadó öregségi nyugdíj korhatárt, kezdeményezhető a jogviszonya megszüntetése minden külön egyéb indok nélkül.

A kormányhatározat ezt a lehetőséget kötelezettséggé változtatta, azaz a munkáltató nem mérlegelhet, függetlenül attól, hogy a szakmailag szükséges vagy nem, intézkednie kell az érintettel jogviszonyának megszüntetéséről.

Ettől eltérni kizárólag akkor lehet, ha a munkavállaló kérelmet nyújt be a munkáltató támogatásával  a továbbfoglalkoztatás engedélyezése céljából. Abban az esetben, ha a munkáltató nem támogatja a kérést, a munkavállaló jogviszonya megszüntetésre kerül. Egyéb esetben a minisztérium dönt a kérelem elbírálásáról.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)
Barkanyi Andrew

Akkor engem a Nyugdijfolyósitó továbbfoglalkoztatott.. mert már tavaly elértem az irányadó korhatárt nyögdij meg sehol! Hallgatás a beleegyezés jel!:)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Készpénzes számla, pénztárgép, adatszolgáltatás

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Számviteli bizonylat 2020.07.01-től

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Egyéni vállalkozó egyben őstermelő is

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close