hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Alkalmi munkavállaló 24 órás beosztásban

  • adozona.hu

Cég portás munkakörbe alkalmi munkavállalókat szeretne foglalkoztatni átmeneti időszakra. Három portás váltaná egymást, a munkaidő napi 24 óra lenne, és 2 nap pihenőidő. Hogyan alakulnának a pótlékok ebben az esetben, és mivel a járulékot napra fizeti a cég, és érthetően a váltás reggel történik, nem éjfélkor, így minden napra alapból kétszer 1000 forint lenne a közteher? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

A munka törvénykönyvének (Mt.) 203. paragrafusa nem zárja ki a 92. és 99. paragrafusok alkalmazását, így van lehetőség a napi 24 órában történő munkavégzésre, az alábbiak figyelembe vétele mellett. Főszabály szerint a teljes napi munkaidő napi 8 óra, míg  a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje legfeljebb 12 óra. Jelen esetben ezt a keretet meghaladja a munkáltató. Ugyanakkor ennek sincs akadálya, ugyanis a teljes napi munkaidő legfeljebb napi 12 órára emelhető, a munkavállaló beosztás szerinti napi munkaideje legfeljebb 24 óra, heti munkaideje legfeljebb 72 óra lehet. Azonban két feltétele van:

1.) a munkavállaló készenléti jellegű munkakört lásson el, vagy a munkáltató, illetve a tulajdonos hozzátartozója legyen, és

2.) a felek ezekben kifejezetten megállapodjanak.

Ebből az következik, hogy mindenképpen meg kell állapodni írásban a munkavállalóval a hosszabb teljes napi munkaidőben (maximum 12 óra), és beosztás szerinti napi, illetve, ha szükséges, akkor a heti munkaidő mértékének felemelésében (tehát a napi munkaideje legfeljebb 24 óra, heti munkaideje legfeljebb 72 óra lehet). Azaz a munkaszerződést ezzel ki kell egészíteni. Erre figyelemmel az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény (Efo. tv.) melléklete szerinti minta-munkaszerződést nem tudják alkalmazni, ezért külön munkaidő-nyilvántartást kell vezetni.

A kedvező, egyszerűbb szabályokat leszámítva egyebekben a szabályozás egyező a hagyományos munkaviszonyéval, így a bérpótlékok ebben a foglalkoztatási formában is megilletik a munkavállalót, amennyiben teljesülnek az Mt.-ben rögzített feltételek. Arra figyelemmel, hogy a vasárnapi munkavégzés nem korlátozott, az egyszerűsített foglalkoztatásra vagy alkalmi munkára irányuló munkaviszony keretében foglalkoztatott munkavállalók nem jogosultak vasárnapi pótlékra. Azonban, ha a vasárnap munkaszüneti napra esne, és a dolgozók e napon végeznének munkát, abban az esetben mindenképpen jogosultak az alapbéren felül 100 százalék mértékű bérpótlékra. Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetén ugyanis ennek megfizetésétől a munkáltató nem tekinthet el. Felmerülhet még a beosztás függvényében a műszakpótlékra vagy az éjszakai pótlékra jogosultság. Mivel a beosztás szerinti napi munkaidő 24 óra, rendkívüli munkaidő nem keletkezhet.

Az egyszerűsített foglalkoztatásra irányuló munkaviszony tartamát a törvény naptári napban határozza meg. Ez azzal jár, hogy ha a foglalkoztatás például egyik nap 18 órakor kezdődik és másnap reggel 6 óráig tart, abban az esetben két napra kell a munkavállalót bejelenteni, és két napi közterhet kell megfizetni, továbbá két nap kerül felhasználásra a keretből.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Cégautó értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlan áfa

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Lakásingatlan-hányadok értékesítése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs