hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A turisztikai idénymunka feltételei és előnyei

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

Utazásszervezés, idegenvezetés, szálloda. A munkaerőhiány ezen szektorokban is változatlanul kihívások elé állítja a munkáltatókat, melyet az özönlő turistatömeg csak nehezít. A turisztikai idénymunkára egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony számos kedvezményt, egyszerűsítési lehetőséget biztosít a munkáltató számára a hagyományos munkaviszonyhoz képest.

A turisztikai idénymunka fogalma

Az átmeneti létszámnövelés egyik remek eszköze az idénymunka. Az idényjelleg az a tevékenység, amely munkaszervezéstől függetlenül az év valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. Az idényjelleget nem a munkáltató vagy a felek megállapodása határozza meg, hanem kizárólag a munka jellege: hiába szeretne a munkáltató januárban horgászversenyt szervezni a befagyott Tiszában vagy júliusban kori pályát üzemeltetni a Városligetben, ezeket nem tudja mesterségesen előidézni. Ezen specialitásra figyelemmel a munkavállalók munkarendjének igazodnia kell a munkateher szezonális ingadozásához. Ugyanakkor az idényjelleg változásának megítélése nem mindig egyszerű: a turizmus, idegenforgalom tekintetében megfigyelhető, hogy csúcsidő sem feltétlenül nyáron van, különösen, hogy egyre erőteljesebben terjed a konferenciaturizmus. Érdekes kérdés az is, hogy például a téli csizmát gyártó cég tevékenysége mennyire minősül idényjellegűnek, ha ezen tevékenysége elenyésző – nyilvánvalóan nem télen (mivel téli ruhát alapvetően nem a szezonban fogunk legyártani). Az adott munkakörbe tartozó munkavégzési feladat idényjellege mindig az összes körülmény vizsgálata alapján dönthető el.

A NAV tájékoztatója szerint a hatályos törvény két kritériumot határoz meg: egyfelől, hogy azzal a munkáltatóval létesítsék a jogviszonyt, amely kereskedelmi jellegű turisztikai szolgáltatási tevékenységet folytat, másfelől, hogy a munka idényjellegű, vagyis olyan munka legyen, amely a nyújtott szolgáltatás természete miatt – a munkaszervezés körülményeitől függetlenül, vagyis munkaszervezéssel nem kiküszöbölhető módon – évszakhoz, az év adott valamely időszakához vagy időpontjához kötődik. Ha a két feltétel megvalósul, akkor lehet az Efo törvény szabályait alkalmazni. Azt tehát minden esetben egyedileg szükséges megvizsgálni, hogy érvényesül-e szezonális fluktuáció jelleg.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyből megtudja, milyen feltételeknek kell teljesülnie a turisztikai idénymunkához, továbbá melyek az egyszerűsített foglalkoztatás előnyei!

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail-címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close