A nap kérdése: hogyan lehet jól beosztani a munkaidőt vendéglátóipari vállalkozásnál?

  • adozona.hu

Egy melegkonyhás étteremben foglalkoztatottak munkaidő-beosztási gyakorlatát vázolta fel kérdésében olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd, compliance szakértő válaszolt.

OLVASÓNK KÉRDÉSE:

Több mint egy éve működik egy melegkonyhás étterem (5610 Éttermi és mozgó vendéglátás) hétfőtől szombatig tartó nyitvatartással. A munkarendet hetente hét napra előre közléssel írásban közli a munkáltató, melyben a szombatra beosztott munkavállalóknak hét közben egy-egy pihenőnapot biztosít, a vasárnapi napon nincs nyitva. Ezeket az Mt. 46. § (1) bekezdésének megfelelő tájékoztató tartalmazza, valamint az egyenlőtlen beosztást is. A munkarend szerint a havi törvényes munkaidőn túli időfelhasználás nincs, és a havi pihenőnapok is a tárgyhóban ki lettek adva, a heti munkaidő 40 órát nem haladta meg. A munkáltató ezt a gyakorlatot az Mt. 52. § (1) bekezdésére, a 96. § (1) bekezdésére, a 97. § (1) bekezdésére, a 101. § (1) bekezdésének a), g), i) pontjaira, valamint a 105. § (1) bekezdésére és a 107. § a) pontjára alapozza. Jogszerű és szabályos ez a munkáltatói gyakorlat, vagy szükséges-e ezen változtatni, figyelemmel az Mt. 93. § (1) bekezdésére, amely szerint a munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidőkeretben is meghatározhatja, azaz ez lehetőség és nem kötelező?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Nézzük mire biztosít lehetőséget a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény!

Mt. 97. § (1) A munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel osztja be.

(2) Általános munkarend: a munkáltató a munkaidőt heti öt napra, hétfőtől péntekig osztja be.

(3) A munkaidő munkaidőkeret vagy elszámolási időszak alkalmazása esetén egyenlőtlenül osztható be. Egyenlőtlen a munkaidő-beosztás, ha a munkáltató

a) a munkaidőt a napi munkaidőtől,

b) a heti pihenőnapot a 105. § (1) bekezdéstől,

c) a heti pihenőidőt a 106. § (1) bekezdéstől

eltérően osztja be.

(4) A munkáltató a munkaidő-beosztást legalább egy hétre, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább százhatvannyolc órával korábban írásban közli. Közlés hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó.

(5) A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja. A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére is módosíthatja.

Mivel a kérdésben említett munkáltató nem hétfőtől péntekig tart nyitva, így nem általános munkarendben történik a foglalkoztatás. Erre tekintettel mindenképpen munkaidőkeretet kell létesíteni, ez nem csupán egy lehetőség! Mindenképpen vezessen be havi munkaidőkeretet, az alábbiak szerint:

93. § (1) A munkáltató a munkavállaló által teljesítendő munkaidőt munkaidő-keretben is meghatározhatja.

(2) A munkaidő-keretben teljesítendő munkaidőt a munkaidőkeret tartama, a napi munkaidő és az általános munkarend alapul vételével kell megállapítani. Ennek során az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napot figyelmen kívül kell hagyni.

(3) A munkaidő (2) bekezdés szerinti meghatározásakor a távollét tartamát figyelmen kívül kell hagyni vagy az adott munkanapra irányadó beosztás szerinti napi munkaidő mértékével kell számításba venni. Munkaidő-beosztás hiányában a távollét tartamát a napi munkaidő mértékével kell figyelmen kívül hagyni vagy számításba venni.

(4) A munkaidőkeret teljesítésének kezdő és befejező időpontját, valamint a teljesítendő munkaidő tartamát írásban meg kell határozni és közzé kell tenni.

Legegyszerűbb, ha a hónap első napjától az utolsó napjáig tart a keret. Az Mt. 101. § (g) nem releváns rendelkezés az említett munkáltatónak.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzletrész

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Erdőgazdálkodó adózása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 július
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Együttműködő partnereink