hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

5 fontos lépés, hogy felkészüljön az adatvédelmi rendelet alkalmazására

  • dr. Kéri Ádám ügyvéd

Ugyan az Európai Unió Általános Adatvédelmi Rendelete (GDPR) 2018. május 25-én lép hatályba, viszont rengeteg új kötelezettséget vezet be, amelyekre mindenképpen érdemes előre felkészülni. A hazai jogalkotó ugyanis nem biztosít átmeneti időszakot, mely a gyakorlatban azt jelenti, hogy 2018. május 24-éig még csupán az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény (infotörvény), azt követően azonban már a GDPR együttes szabályainak kell megfelelni. Összefoglaltuk, mire kell különösen ügyelni.

1. Szükség lesz adattérképre

Ahhoz, hogy a rendelet alkalmazására fel tudjon készülni a vállalkozás, fel kell tárni az általa kezelt adatokat. Ilyen adatok mindenhol vannak. Elegendő, ha a vállalkozásnak vannak alkalmazottai, bérszámfejtője, nyilvántartja az ügyfeleket vagy éppen a panaszokat. Miután valamennyi adatot feltérképezett a munkáltató, szakértő segítségével meg kell vizsgálnia, hogy azok kezelésére (bérszámfejtés), illetve feldolgozására (könyvelés) milyen szabályok vonatkoznak.

Biztosan szükség lesz egy vagy több nyilvántartásra, elektronikus naplóra. Ezen túlmenően az is elképzelhető, hogy adatvédelmi tisztségviselőt is alkalmazni kell, bár ennek kicsi az esélye, mivel a tervezett infotörvény-módosítás nyomán leszűkül a képviselő alkalmazási köre. Szabályzatokra viszont mindenképpen szükség lesz (milyen adatokat kezel a munkáltató, milyen forrásra támaszkodik, azokat hogyan kezeli, meddig, kik férnek hozzá az adatokhoz, hol lehet panaszt tenni stb.), csakúgy, mint adatvédelmi tájékoztatókra (például miért férhetnek hozzá a HR-adatokhoz külföldön, meddig stb.). Ezeket adatvédelmi átvilágítás nélkül nem lehet feltérképezni.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük az adatbázis-tisztításra, az adatkezelés dokumentálására, előírások teljesítésére, a munkavállalók tájékoztatására, valamint az adatvédelmi tisztségviselőre vonatkozó fontos tudnivalókat.

A teljes cikkhez előfizetőink, illetve 14 napos próba-előfizetőink férnek hozzá, ha e-mail címük és jelszavuk megadásával belépnek az oldalra.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyéb bérjellegű jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close