hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Távmunka vagy home office: hasonló, mégis sok mindenben eltérő szabályok

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A március 19-étől hatályos rendelkezések szerint az akkor kihirdetett veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig a munkáltató egyoldalúan elrendelheti a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést. A két fogalom egymáshoz közeli, mégis eltérő munkajogi megítélés alá esik. A home office kérdését a legtöbb munkáltató rugalmasan kezeli, ami a hirtelen „átállás” és a kellő gyakorlat hiányában érthető, azonban néhány alapvető szabályt szükséges betartani.

Míg a távmunkavégzést a munka törvénykönyve (Mt.) az atipikus munkaviszonyok között szabályozza, addig az otthoni munkavégzésre nem találunk a törvényben rendelkezéseket.

A távmunka a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen, de rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek, és amelynek az eredményét elektronikusan továbbítják. A távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásról a feleknek a munkaszerződésben kell megállapodniuk.

Ezzel szemben a „home office” nem rendszeres otthoni munkavégzést jelent. Az Mt. 53. paragrafusa alapján az otthoni munkavégzésre a munkáltató egyoldalúan is kötelezheti a munkavállalót negyvennégy beosztás szerinti munkanap vagy háromszázötvenkét óra erejéig. Ezt meghaladóan azonban a munkavállaló nem kötelezhető további otthoni munkavégzésre, ha a munkaszerződése erre vonatkozóan nem tartalmaz kifejezett rendelkezést.

Ugyanakkor a veszélyhelyzet tartama alatt és annak megszűnését követő harminc napig nincs különbség e tekintetben a két jogintézmény között, ugyanis a rendelet alapján mind az otthoni munkavégzés, mind a távmunkavégzés elrendelhető egyoldalú munkáltatói döntéssel is. A jelenlegi helyzetben az otthoni munkavégzés elrendelése hosszabb időszakra is szólhat, de az nem válik véglegessé, a távmunkával ellentétben.

A távmunkára irányuló munkaszerződésben a felek meghatározzák a munkavégzés helyét, míg az otthoni munkavégzésnél a munkáltató átengedi a munkavégzés teljesítési helye megválasztásának jogát a munkavállaló részére. A home office nem feltétlenül jelent folyamatos otthoni munkavégzést, ez történhet meghatározott időtartamra is, akként is például, hogy a munkavállalók kéthetente – egymást rotálva – mennek be a munkahelyükre, ezzel csökkentve a fertőződés veszélyét.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben vázoljuk a munkaidő beosztására, a munkabérre, a munkavédelemre, a munkaeszközökre, az adatbiztonságra vonatkozó szabályokat a kétféle munkavégzési mechanizmus esetén.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tőkebevonás kezelése kilépő tag miatt

Pölöskei Pálné

adószakértő

Ültetvény

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Parkoló értékesítése

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close