hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Távmunka vagy home office: hasonló, mégis sok mindenben eltérő szabályok

  • dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd

A március 19-étől hatályos rendelkezések szerint az akkor kihirdetett veszélyhelyzet megszűnését követő harminc napig a munkáltató egyoldalúan elrendelheti a munkavállaló számára az otthoni munkavégzést és a távmunkavégzést. A két fogalom egymáshoz közeli, mégis eltérő munkajogi megítélés alá esik. A home office kérdését a legtöbb munkáltató rugalmasan kezeli, ami a hirtelen „átállás” és a kellő gyakorlat hiányában érthető, azonban néhány alapvető szabályt szükséges betartani.

Míg a távmunkavégzést a munka törvénykönyve (Mt.) az atipikus munkaviszonyok között szabályozza, addig az otthoni munkavégzésre nem találunk a törvényben rendelkezéseket.

A távmunka a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen, de rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek, és amelynek az eredményét elektronikusan továbbítják. A távmunkavégzés keretében történő foglalkoztatásról a feleknek a munkaszerződésben kell megállapodniuk.

Ezzel szemben a „home office” nem rendszeres otthoni munkavégzést jelent. Az Mt. 53. paragrafusa alapján az otthoni munkavégzésre a munkáltató egyoldalúan is kötelezheti a munkavállalót negyvennégy beosztás szerinti munkanap vagy háromszázötvenkét óra erejéig. Ezt meghaladóan azonban a munkavállaló nem kötelezhető további otthoni munkavégzésre, ha a munkaszerződése erre vonatkozóan nem tartalmaz kifejezett rendelkezést.

Ugyanakkor a veszélyhelyzet tartama alatt és annak megszűnését követő harminc napig nincs különbség e tekintetben a két jogintézmény között, ugyanis a rendelet alapján mind az otthoni munkavégzés, mind a távmunkavégzés elrendelhető egyoldalú munkáltatói döntéssel is. A jelenlegi helyzetben az otthoni munkavégzés elrendelése hosszabb időszakra is szólhat, de az nem válik véglegessé, a távmunkával ellentétben.

A távmunkára irányuló munkaszerződésben a felek meghatározzák a munkavégzés helyét, míg az otthoni munkavégzésnél a munkáltató átengedi a munkavégzés teljesítési helye megválasztásának jogát a munkavállaló részére. A home office nem feltétlenül jelent folyamatos otthoni munkavégzést, ez történhet meghatározott időtartamra is, akként is például, hogy a munkavállalók kéthetente – egymást rotálva – mennek be a munkahelyükre, ezzel csökkentve a fertőződés veszélyét.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben vázoljuk a munkaidő beosztására, a munkabérre, a munkavédelemre, a munkaeszközökre, az adatbiztonságra vonatkozó szabályokat a kétféle munkavégzési mechanizmus esetén.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Fejlesztési tartalék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Hipanyilatkozat – kapcsolt vállalkozás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Katás ügyvéd számlázása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close