hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Munkaviszony megszűnése: mikor és milyen juttatások járnak?

  • dr. Hajdu-Dudás Mária, munkajogász

Az, hogy mikor milyen járandóságok illetik meg a munkavállalót, mindig a megszűnés jogcímétől függ. Eltérő juttatások járnak abban az esetben, ha a munkáltató él felmondással, ha jogutód nélkül szűnik meg, ha lejár a munkaszerződésben kikötött határozott időtartam, de az atipikus munkaviszonyok megszűnése esetén is. Az időarányosan ki nem adott szabadság pénzbeli megváltására – a jogfolytonosságra figyelemmel a munkajogi jogutódlást kivéve – minden alábbi esetben jogosult a munkavállaló.

Felmondás, közös megegyezés

A munkáltató felmondása esetén nem jár automatikusan végkielégítés – abban az esetben jogosult rá a munkavállaló, ha a felmondásra a munkáltató működésével összefüggő okból vagy a dolgozó egészségi okkal összefüggő képességére tekintettel kerül sor. Így, ha a felmondás indoka a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartása vagy nem egészségi okkal összefüggő képessége, nem jár neki végkielégítés.

A felmondási idő mértéke harminc nap, mely a munkáltatónál munkaviszonyban töltött idő arányában meghosszabbodik.

Mindig meg kell nézni a munkaszerződést, illetve ha van, akkor a kollektív szerződést is, mert ezek eltérően is szabályozhatják a felmondási idő mértékét.

A munkáltató a felmondása esetén köteles legalább a felmondási idő felére mentesíteni a munkavállalót a munkavégzési kötelezettség alól. A munkavégzés alóli felmentés tartamára a munkavállalót távolléti díj illeti meg, kivéve, ha munkabérre egyébként nem lenne jogosult (például keresőképtelen beteg).

A felmondási idő azon tartamára, amikor a munkavállalót munkavégzési kötelezettség terheli, jogszerűen kiadható a szabadság.

A munkavállaló a felmondása esetén nem jogosult végkielégítésre, a felmondási ideje – ha a felek hosszabb időtartamban nem állapodtak meg – harminc nap, mely teljes tartamát köteles munkában tölteni, kivéve, ha attól a munkáltató eltekint és felmenti a munkavégzés alól.

Minden esetben igaz, hogy ha a munkavállaló a felmondási idő alatt lesz keresőképtelen, annak tartama abba beleszámít, azzal a felmondási idő nem hosszabbodik meg.

Közös megegyezés esetén a fenti rendelkezések szintén nem kötik a feleket, szabadon megállapodhatnak végkielégítés fizetésében (akkor is, ha arra nem lenne jogosult a dolgozó felmondás esetén), illetve annak mértékében is. Ha ezt a kérdést nem rendezik a felek a megállapodásban, abban az esetben a munkavállaló – még ha egyébként a munkaviszonyban töltött évek alapján jogosult is lenne – végkielégítésre nem tarthat igényt.

Közös megegyezés esetén a felmondási idő fogalmilag kizárt, de ennek analógiájára a felek megállapodhatnak abban, hogy a munkavállaló munkaviszonya nem az aláírás napján, hanem 1, 2, 3 stb. hónap múlva szűnik meg azzal, hogy szabályozzák ezen időtartamra a munkavállaló kötelezettségeit (meddig kell munkát végeznie, mennyi időre mentesíti a munkavállalót a munkavégzés alól, milyen díjazás mellett).

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megismerje az egyéb munkaviszony-megszűnési esetekben járó juttatásokat!
A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Személyszállító vállalkozás – sofőr alvállalkozó

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Orvosok bértámogatása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Cégeladás költségeinek elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close