hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kirúgás vár az egészségügyi dolgozókra, ha nem oltatják be magukat, irodistáknak is kötelező

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
1

Augusztus 1-jétől kell alkalmazni a július 29-én kihirdetett, 449/2021. számú kormányrendeletet, amely a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét szabályozza az egészségügyben. Cikkünkben pontokba szedve bemutatjuk, kikre terjed ki a kötelező védőoltás, és milyen szankcióval jár annak hiánya.

1.) Milyen egészségügyi ellátások esetén kell beadatni a koronavírus elleni védőoltásoltást?

Az említett kormányrendelet alapján az alábbi egészségügyi szolgáltatások esetén a 2/2004. rendelet 2. számú melléklete szerinti ellátási formák közül a következők esetén kötelező beadatni a koronavírus elleni védőoltást:

– alapellátásban, az ügyeleti ellátásban, a járóbeteg-, és fekvőbeteg szakellátásban, a diagnosztikában, a mentésnél és betegszállításnál, a bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátásnál, a fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátásánál (dolgozók és fogvatartottak alapellátásánál), továbbá

– a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban.

2.) Kikre és hogyan terjed ki a koronavírus elleni védőoltásoltás kötelező beadatása?

Az előzőekben felsorolt ellátási területeken szolgáltatóknál dolgozó, következő személyekre terjed ki a kötelező védőoltás:

Az egészségügyi dolgozóra, azaz minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személyre, aki

– az általa ellátott egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy

– nem rendelkezik a fenti szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban.

A rezidensekre (azaz az első egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítés megszerzése érdekében jogviszonyban álló, az államilag támogatott, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 115. § (2) bekezdés b) pontja szerinti képzésben részt vevő szakorvos-, szakfogorvos-, szakgyógyszerész-, illetve szakpszichológus-jelöltekre).

Továbbá kiterjed az egészségügyben dolgozókra, azaz az egészségügyi szolgáltatóval a szolgáltató működőképességének, illetve az egészségügyi szolgáltatások üzemeltetésének biztosítása céljából munkát végzőkre, például a az üzemeltetés területén dolgozókra is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, hogy az oltási kötelezettség  mit foglal magába, ki mentesülhet alóla, milyen szankcióval jár, ha a munkavállaló nem oltatja be magát!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink


Hozzászólások (1)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó tankolása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Egészségpénztár és kata

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózás szeptember 1-jétől

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs