hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kirúgás vár az egészségügyi dolgozókra, ha nem oltatják be magukat, irodistáknak is kötelező

  • dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász
1

Augusztus 1-jétől kell alkalmazni a július 29-én kihirdetett, 449/2021. számú kormányrendeletet, amely a koronavírus elleni védőoltás kötelező igénybevételét szabályozza az egészségügyben. Cikkünkben pontokba szedve bemutatjuk, kikre terjed ki a kötelező védőoltás, és milyen szankcióval jár annak hiánya.

1.) Milyen egészségügyi ellátások esetén kell beadatni a koronavírus elleni védőoltásoltást?

Az említett kormányrendelet alapján az alábbi egészségügyi szolgáltatások esetén a 2/2004. rendelet 2. számú melléklete szerinti ellátási formák közül a következők esetén kötelező beadatni a koronavírus elleni védőoltást:

– alapellátásban, az ügyeleti ellátásban, a járóbeteg-, és fekvőbeteg szakellátásban, a diagnosztikában, a mentésnél és betegszállításnál, a bentlakásos szociális vagy gyermekvédelmi intézményben szervezett egészségügyi ellátásnál, a fegyveres és rendvédelmi szervek egészségügyi ellátásánál (dolgozók és fogvatartottak alapellátásánál), továbbá

– a közvetlen lakossági gyógyszerellátásban.

2.) Kikre és hogyan terjed ki a koronavírus elleni védőoltásoltás kötelező beadatása?

Az előzőekben felsorolt ellátási területeken szolgáltatóknál dolgozó, következő személyekre terjed ki a kötelező védőoltás:

Az egészségügyi dolgozóra, azaz minden egészségügyi tevékenységet végző természetes személyre, aki

– az általa ellátott egészségügyi tevékenység végzésére jogosító szakképesítéssel rendelkezik, vagy

– nem rendelkezik a fenti szakképesítéssel, de közreműködik a szakképesítéssel rendelkező egészségügyi dolgozók által ellátandó feladatokban.

A rezidensekre (azaz az első egészségügyi felsőfokú szakirányú szakképesítés megszerzése érdekében jogviszonyban álló, az államilag támogatott, az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 115. § (2) bekezdés b) pontja szerinti képzésben részt vevő szakorvos-, szakfogorvos-, szakgyógyszerész-, illetve szakpszichológus-jelöltekre).

Továbbá kiterjed az egészségügyben dolgozókra, azaz az egészségügyi szolgáltatóval a szolgáltató működőképességének, illetve az egészségügyi szolgáltatások üzemeltetésének biztosítása céljából munkát végzőkre, például a az üzemeltetés területén dolgozókra is.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletezzük, hogy az oltási kötelezettség  mit foglal magába, ki mentesülhet alóla, milyen szankcióval jár, ha a munkavállaló nem oltatja be magát!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs