hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katások nyugdíja: változás a jogszerzésben

  • Winkler Róbert

A koronavírus kapcsán előállt veszélyhelyzetben több olyan kormányrendelet született, amely a kisadózó vállalkozások részére, átmeneti jelleggel, kedvezményt nyújt a társadalombiztosítási kötelezettségvállalásaik teljesítése terén. A főállású kisadózókkal kapcsolatban szinte minden esetben felmerül az a kérdés, hogy esetükben kell-e alkalmazni az úgynevezett arányos szolgálatiidő-számítást, vagy a befizetéseik után az adott időszak teljes időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időként elismerhető lesz.

A meghatározott tevékenységet folytató főállású kisadózó vállalkozások 2020. március, április, május és június hónapokra tekintettel mentesülnek a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (katatörvény) szerinti tételes adófizetési kötelezettségük alól, mely mentesülés azonban nem érinti az adott főállású kisadózó társadalombiztosítási ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét.

NÉZZE MEG ismeretterjesztő videónkat a vészhelyzetben alkalmazandó társadalombiztosítási szabályokról!

Azaz függetlenül azon ténytől, hogy az említett hónapokra nem fizetik meg az érintett katások a tételes adót, biztosítottak maradnak, ezen időszakok a nyugdíjra való jogosultságuk szempontjából szolgálati időnek számítanak majd, a bevallásban szereplő tételes adómértékhez tartozó ellátási alap pedig beszámít a nyugdíj alapjául szolgáló havi átlagkereset összegébe. 

A kedvezményre azok a meghatározott tevékenységet folytató kisadózó vállalkozások jogosultak, akik e tevékenységüket 2020. február hónapjában már a katatörvény hatálya alá tartozóként folytatták. Fontos megemlíteni, hogy a mentesülés csak az adófizetésre vonatkozik, a bevallás benyújtására nem.

A másik kedvezmény, hogy a kisadózó vállalkozás a 2020. március 1-je előtt esedékessé vált, katatörvény szerinti adótartozását a veszélyhelyzet megszűnésének negyedévét követő hónaptól 10 havi egyenlő részletben fizetheti meg.

A 2020. április 21-én kihirdetett 140/2020. kormányrendelet 23. paragrafus (1) bekezdésének rendelkezései alapján a főállású kisadózók magasabb mértékű társadalombiztosítási jogszerzést érhetnek majd el, mivel az általuk teljesített tételes adófizetésekhez a korábbinál magasabb mértékű járulékalap társul.

Az említett kormányrendelet rendelkezései 2020. július 1-jétől hatályosak; ezen időponttól kezdődően a főállású kisadózó, amennyiben havi 50 ezer forintos tételes adót fizet, a társadalombiztosítási ellátások igénybevétele során, járulékalapot képező jövedelmeként 2020. július 1-jétől, a korábbi havi 98 100 forint helyett havi 102 000 forint vehető figyelembe. Ha a főállású kisadózó a magasabb, havi 75 ezer forintos tételes adó megfizetését vállalja, úgy abban az esetben a társadalombiztosítási ellátások igénybevétele során, járulékalapként a korábbi havi 164 ezer forint helyett 2020. július 1-jétől havi 170 ezer forint vehető figyelembe.

A főállású kisadózókkal kapcsolatban szinte minden esetben felmerül az a kérdés, hogy esetükben kell-e alkalmazni az úgynevezett arányos szolgálatiidő-számítást, vagy a befizetéseik után az adott időszak teljes időtartama nyugdíjra jogosító szolgálati időként elismerhető lesz.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyből – példával illusztrálva – megtudhatja a választ a kérdésre!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nagyszülői gyed melletti munkavégzés

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Kapcsolt vállakozások összeszámítási kérdései

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Munkavégzés előre betervezett állásidő helyett

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close