hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Bérleti díj csökkentése vagy elengedése veszélyhelyzetben

  • adozona.hu
3

A veszélyhelyzetben hozott intézkedések közt az egyik, hogy a nem lakás céljára szolgáló helyiségre vonatkozó bérleti szerződéseket 2020. június 30-áig nem lehet felmondással megszüntetni, a bérleti díj pedig a veszélyhelyzet fennállása alatt nem emelhető abban az esetben sem, ha azt a szerződés egyébként lehetővé tenné. Mi a helyzet akkor azonban, ha a bérbeadó szeretné a bérleti szerződést módosítani úgy, hogy a bérleti díjat csökkenti vagy teljesen elengedi? Olvasói kérdésre Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így hangzik: a nem lakáscélú ingatlan bérbeadója a veszélyhelyzetre való tekintettel módosítani szeretné a hatályos bérleti szerződéseit. Valakinél csökkenteni szeretné a bérleti díjat, valakinél elengedné azt 2020. június 30-áig. A bérbeadó társasági adózás szerint adózó, áfakörös adóalany. Kérdés az, hogy felmerül-e adófizetési kötelezettsége az alábbi esetekben (áfa és tao):

♦ amennyiben kedvezményként tünteti fel a csökkentés összegét, ami lehet akár 100 százalék kedvezmény is,
♦ amennyiben kiszámlázza a teljes bérleti díjat, és azt részben vagy teljesen elengedi?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Tudomásom szerint a kialakult járványhelyzetre vonatkozó jelenlegi adóintézkedések az Ön által jogosan felvetett kérdéskört nem tartalmazzák, így válaszom csak a hatályos rendelkezések szerint tudom megfogalmazni.

A HVG Adó 2020 különszámában szakértői kommentárokkal, példákkal és törvényekkel segítjük az eligazodást a többször módosított adózási jogszabályokban.

Az általános forgalmiadóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) 71. § (1) b) pontja alapján termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetében az adó alapjába nem tartozik bele a korábban beszerzett termék, igénybe vett szolgáltatás mennyiségére tekintettel a teljesítésig adott árengedmény vagy más, szintén a teljesítésig adott üzletpolitikai célú árengedmény.

Az árengedmény abban az esetben üzletpolitikai célú, ha

a) az árengedmény nyújtójától független féllel kötött és más független fél számára is – azonos feltételek mellett – észszerűen elérhető, vagy

b) az árengedmény nyújtójától független féllel is – azonos feltételek mellett – köthető és számára észszerűen elérhető megállapodásban előre rögzített, vagy az annak alapján számított árengedmény pénzben kifejezett – adó nélkül számított – összesített összege kisebb, mint az árengedmény igénybevételére jogosító termékértékesítések, szolgáltatásnyújtások pénzben kifejezett – adó nélkül számított – összesített ellenértéke.

A fenti feltételek mellett adott üzletpolitikai célú, számlában érvényesített kedvezmény esetén csak a kedvezménnyel csökkentett adóalap után keletkezik fizetendő áfa. Kérdés természetesen, hogy a jelenlegi vészhelyzetben történő díjcsökkentés értelmezhető-e üzletpolitikai célú engedménynek.

Amennyiben a bérleti díj teljes összegében kiszámlázásra kerül, de az ellenértéket elengedik, úgy természetesen a fizetendő áfát meg kell állapítani. A bérbeadónak az elengedett összeggel, mint behajthatatlan követelésnek nem minősülő, elengedett követeléssel meg kell növelnie az adózás előtt eredményét.

A járványügyi helyzettel összefüggő cikkeinket
ITT olvashatja el.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (3)
adózóna.hu

Kedves Olvasónk!
Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Üdvözlettel az Adózóna csapata

K.Gyuri

Tisztelt Szakértő!

Erre az esetre - a teljes összegű ÁFA megfizetésének elkerülésére - megoldás lehet-e az, ha márc. 1-től módosítják a bérleti szerződést és a vészhelyzetre tekintettel csökkentik a bérleti díjat?
Köszönettel

hómaró

Az elengedett követeléssel csak kapcsolt vállalkozás esetén kell növelni az adóalapot:

[8. § (1) Az adózás előtti eredményt növeli]
"h) a behajthatatlan követelésnek nem minősülő, adóévben elengedett követelés, kivéve

1. ha a követelés elengedése magánszemély javára történik, vagy

2. ha az adózó olyan külföldi személlyel vagy magánszemélynek nem minősülő belföldi személlyel szemben fennálló követelését engedi el, amellyel kapcsolt vállalkozási viszonyban nem áll,"

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs