hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Az MNB vállalati konjunktúra indexe fokozatosan javul

  • MTI

Az MNB vállalati konjunktúra indexe az elmúlt 3 hónapban fokozatosan javult, értéke a decemberi -14 pontról -2 pontra emelkedett márciusra.

Az aktuális helyzet megítélése fokozatosan javult – a decemberi -32 pontról -21 pontra –, míg a várakozások indexe márciusban kissé csökkent – a februári 21-ről 18 pontra –, de így is magasabb a decemberi 4 és a januári 17 pontnál.

A megkérdezett vállalatok körében a márciusi lezárások idején romlott az üzleti környezet megítélése, minél kisebb vállalkozásról volt szó, annál jobban. A nagy cégeknél -5 ponton, a mikrovállalkozások körében -35 ponton állt az index. Az üzleti környezet javulásához fűzött várakozások is annál bizakodóbbak, minél nagyobb a vállalkozás: a nagy vállaltoknál 29 ponton, a legkiesebbeknél 3 pont volt az index értéke márciusban.

A gazdaság újraindulását tükrözi, hogy a létszámnövelést tervező cégek aránya 9 százalékponttal meghaladta a leépítést tervezőkét. Ez leginkább a középvállalatokra jellemző, ahol 22 százalékpont a különbség, de a nagyvállaltoknál is 19 százalékpont és a mikrocégek között is többen számolnak létszámnöveléssel, mint csökkentéssel.

Decemberhez képest számottevően nőtt a beruházást tervezők aránya, márciusban 30 százalékponttal többen terveztek fejlesztéseket, mint ahány válaszadó elhalasztotta a tervezett bővítéseket.

A nagyvállalatok kapacitáskihasználtsága márciusban megközelítette a válság előttit, az év első három hónapjában egyformán 3 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi szinttől. A kisebbek kapacitáskihasználása jelentősen visszaesett: a mikrovállalkozásoké 30 százalékkal, a kisvállalatoké 13, a közepes cégeké pedig 8 százalékkal alacsonyabb volt a tavaly márciusinál.

Az iparban és az építőiparban a februári 83 százalékról az egy évvel korábbi 90 százalékára nőtt márciusra a kapacitások kihasználtsága, a szolgáltató szektort és a kereskedelemet együttesen tekintve azonban csak a tavaly márciusi 65 százalékán álltak – még a decemberi 72 százaléknál is alacsonyabban.

Az MNB felmérésének eredménye szerint a nagyvállalatok bevétele az év első két hónapjában megközelítette, márciusban már 5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, míg a kisvállalatoké 11 százalékkal csökkent.

A jegybank a vállalati szektor aktuális gazdasági helyzetének és jövőbeli várakozásainak nyomon követése érdekében tavaly decembertől havonta végez vállalati konjunktúrafelmérést. A felmérésben részt vevő vállalatok száma 1400 és 2400 között mozgott az eddigi felmérések során.

Az MNB rendszeresen készít felmérést az ország 100 legnagyobb exportbevételű vállalatának körében is. A márciusi válaszok szerint az exportárbevétel átlagosan 98 százaléka volt a járvány előtti szintnek, amely 2 százalékponttal nagyobb, mint az előző hónapban tapasztalt érték. A kapacitáskihasználtság átlagosan 98 százaléka a járvány előtti szintnek, ami a válaszadók várakozásai szerint 100 százalékra fog növekedni a következő 3 hónapban.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás bt. megszüntetése

Szipszer Tamás

adószakértő

Kivás közfoglalkoztató kiva alapja

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 június
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close