hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

A fizetés nélküli szabadság veszélyei, előnyei: így érdemes kivenni

  • Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Sokakban felmerül a kérdés, milyen munkajogi lehetőségeik vannak a munkavállalóknak koronavírus idején, ha maguk nem betegek, nincsenek kötelező karantén alatt sem – tehát táppénzre nem jogosultak –, viszont a gyermekükkel a bölcsődei, óvodai, iskolai bezárások miatt otthon kell lenniük. Ha a home office nem megoldás a munkakör vagy egyéb okok miatt, a szabadsággal, illetve fizetés nélküli szabadsággal lehet operálni, megfelelő munkavállalói és munkáltatói együttműködés mellett. Cikkünkben számba vesszük, mire kell figyelni a fizetés nélküli szabadság kivételénél, az milyen hátrányokkal jár a munkavállaló számára.

A munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvény 128–133. paragrafusai rendelkeznek a fizetés nélküli szabadság szabályairól. A 130. paragrafus értelmében a munkavállalónak gyermeke személyes gondozása érdekében – a 128. § (1) és (2) bekezdésében foglaltakon túl – fizetés nélküli szabadság jár a gyermek tizedik életéve betöltéséig a gyermekgondozást segítő ellátás folyósításának tartama alatt. Azt jellemzően sokan tudják, hogy a gyermek 3 éves koráig jogosult a szülő otthon maradni a gyermekével – ellátások oldaláról nézve ez a gyed és a gyes időszaka (csed pedig a szülési szabadság). Amennyiben a 3 éves kort már meghaladta a gyermek, a gyermek gondozása céljából szintén lehetősége van a szülőnek, hogy fizetés nélküli szabadságra menjen. A jelenlegi helyzet pedig, vagyis, hogy a gyermekeknek otthon kell lenniük, személyes gondozást jelent.

Ha a munkaviszony megszűnik, akkor az érintett munkavállaló passzív jogon további 45 napig egészségügyi szolgáltatásra jogosult. Ez viszont nem érvényes fizetés nélküli szabadság esetén.

A fizetés nélküli szabadság hátránya, hogy nem jár erre az időszakra bérezés, tehát nincs jövedelme a munkavállalónak, valamint hogy ez idő alatt a biztosítása is szünetel. Ez esetben orvosi ellátásra sem lenne jogosult. Azonban fontos tudni, hogy a fizetés nélküli szabadság első napjától kezdve a munkavállalónak fizetnie kell maga után az egészségügyi szolgáltatói járulékot. Ennek összege 2020-ban havi 7710, napi szinten 257 forint. Ha rendelkezik ügyfélkapuval a munkavállaló, akkor a 20T1011 elnevezésű nyomtatványon elektronikusan be tudja jelenteni státuszának változását változását az ÁNYK programon keresztül. A keretprogram a NAV oldalán könnyen letölthető, ügyfélkapun beküldhető a nyomtatvány. Az összeg utalására a szükséges bankszámlaszám a NAV oldalán megtalálható.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben részletesen kifejtjük, hogy a munkaviszony folytonosságára milyen negatív hatással lehet a fizetés nélküli szabadság.   

A koronavírus-járványhoz kapcsoló cikkeinket itt olvashatja el.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Őstermelői járulékalap meghatározása

Széles Imre

tb-szakértő

VTV szakképzési hozzájárulása

Széles Imre

tb-szakértő

Rehabilitációs hozzájárulás

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close