hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Etika és jog: ki lehet jelen egy iratbetekintésen?

  • dr. Kónya Beáta
2

Kapcsolódó jogszabályok


Egy adóellenőrzés során ügyfélnek és képviselőjének is érdemes tisztában lennie az eljárás jogszabályi hátterével kapcsolatban, mert előfordulhat, hogy olyan dolgot tilt a hatóság, amelyre a törvény alapján nem lenne lehetősége.

2012 januárjában Dr. Marosi Andrea és ügyvédjelöltje iratbetekintésre érkeztek a NAV Gvadányi utcai Fővárosi Központi épületébe, egy már folyamatban lévő áfa-ellenőrzés miatt megkezdett eljárásban, mint jogi képviselő, az ügyfél megbízásából, eredeti meghatalmazással. Az ügyben eljáró revizor felkísérte őket egy hivatali helyiségébe, ahol az iratbetekintés megkezdése előtt a képviselet jogosultságának ellenőrzésébe kezdett. A helyszínen a revizoron kívül még egy hivatali kolléga és egy osztályvezető tartózkodott.


A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (2)
tamas46

Idézem az Emberi jogok és szabadságok európai egyezménye(1993 .évi XXXI. törvény)"13.cikk.Hatékony jogorvoslati jog
Bárkinek,akinek e jelen Egyezményben meghatározott jogait és szabadságát megsértették joga van arra,hogy a hazai hatóság előtt a jogsérelem hatékony orvosláást kérje az esetben is,ha e jogokat hivatalos minőségben eljáro személyek sértették meg"
Csakhogy melyik igazságszolgáltatási alkalmazott fogja kimondani a másikról,hogy hibás volt.Ugye egyik se.Tehát meg van a kiskapú,és lehet menni a SÓHIVATALBA tisztelt európai és magyar állampolgár,ha netán valamilyen jogügyletbe bonyolódott.Szóval röviden: kuss legyen.

tamas46

Rendkívül messze áll egymástól a jog és az etika.A jogot jogászok csinálják a megbízó(általában kormány) részére, hogy a hatalmának végrehajtásához valamilyen szabály lehessen.Ez azonban nem esik egybe sem az etikával,sem a edmokráciával.A jog érvényesítése-mivel jogászok csinálják- mindíg azt a kiskaput használják a jog szolgáltatói,amit a jogalkotó szándékosan meghagyott.(ezek általában nem a fő szabályhoz igazodnak,hanem egy bekezdés alpontjának a valamilyen változata és fordulata értelmezésében.
Mára teljesen világos,hogy a jog nyelvezete sem érthető egy földönfutő(állampolgár) számára,és a jogalkotási törvényt is(1987) anynira átalakították,talán már meg is szüntették,hogy az érthető magyar nyelvnek már semmilyen szerepe nincs.Ez is az etikához tartozik.
A jog oktatásában azonban mindez nem is szerepel,hiszen hogyan lehet azt oktatni,ami nincs(jog-etika)Van viszont egy magatartási kódex,aminek semmi köze nincs a jogszolgáltató etikai-magatartási- előírásaihoz.Így ajoggal való visszaélés(Btk 225.§) elkövetése minennapos lehet,és a kimagyarázás is minennapos.Megismétlem:az állampolgár számára követhetetlen,érthetetlen.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Munkabér kifizetése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Külföldi munkavállalás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1