hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Tanút segítő ügyvéd: "ülhet a folyosón az ügyvéd asszony”

  • Marosi Andrea (ügyvéd, bejegyzett okleveles könyvvizsgáló, adószakértő)

A tanút segítő ügyvéd fogalma létezik ugyan, de 2012-től az ehhez kapcsolódó feladatokat - egy törvénymódosítás okán - gyakorlatilag nem tudja ellátni az ügyvéd, a tanú magára marad a kihallgatáson.

A NAV Bűnügyi Igazgatósága egy ügyfelemet tanúként beidézte. A bűnügyi igazgatóság adócsalás büntetőügyében végez nyomozati tevékenységet. Az adócsalás tárgya a befogadott számla fiktivitásán alapul, az adóhatóság a valós gazdasági tevékenységet - jelen esetben az építkezés valós megtörténtét elismeri - állítja, hogy a cselekmény nem a számlán szereplő felek között történt. Ennek indokaként azt hozza fel, hogy a számlát kibocsátó gazdasági társaság nem rendelkezett olyan létszámú bejelentett munkavállalóval, melyből a számlán szereplő kivitelezési munkákat megvalósíthatta volna.

Az ügyfelemet, mint egy társaság ügyvezetőjét tanúként idézik be.  Gazdasági társasága az építkezéshez adott el és szállított el építési anyagokat.

Tekintettel arra, hogy a gazdasági cselekmény valóságát senki sem vitatta, így a gazdasági cselekményben felhasznált anyag megléte sem kétséges.

A tanút segítő ügyvéd szerepe elsődlegesen arra terjedt ki, hogy a kihallgatáskor joga volt arra, hogy figyelmeztesse a tanút, ha olyan kérdéseket tesznek fel neki, amely szerinte a jogait sérti (csapdahelyzet). Joga volt továbbiakban ahhoz, hogy amennyiben a felvett jegyzőkönyvet nem megfelelőnek, pontatlannak tartotta, azt észrevételezhette.

Jogosult volt arra, hogy írásban tegye meg észrevételeit, és ez a jog nem volt korlátozva, azaz adott esetben felvethette azt is, hogy a nyomozóhatóság által felvetett kérdés félrevezető, avagy eleve kódolt választ tartalmaz maga a kérdés.

A tanút segítő ügyvéd ezen jogai pontosan a tanú „polgári mivoltának” megvédését célozta, az állampolgárok jogbiztonságát szolgálta, illetve a pártatlan eljárás elvét.

A büntetőeljárási törvényben (Be.) 2012. évtől az áll, hogy "a sértett tanukénti kihallgatásánál jelen lehet az érdekében eljáró ügyvéd, aki a tanúnak felvilágosítást adhat a jogairól, de más tevékenységet nem végezhet, és a vallomást nem befolyásolhatja. A kihallgatást követően az arról készült jegyzőkönyvet megtekintheti, és észrevételeit írásban vagy szóban előterjesztheti.”

A büntetőeljárási törvény módosítása azzal, hogy csak a sértett tanukénti meghallgatása esetében sorolja fel a tanút segítő ügyvéd jogait és kötelezettségeit, leszűkítette a kört és a „sima” tanút kizárta ebből a körből.

Így fordulhat az a helyzet elő, hogy annak ellenére, hogy a tanút segítő ügyvéd fogalma létezik és erre vonatkozó meghatalmazást az ügyvéd elfogadhat, azonban tevőleges szerepe nincsen. A nyomozóhatóság részéről azt a felvilágosítást kaptam, hogy a tanút segítő ügyvéd amennyiben a tanú egyben nem sértett is, úgy „ülhet a folyosón az ügyvéd asszony”.

Tehát jelenleg rendelkezünk egy olyan jogintézménnyel, amely lényegét tekintve kiürült és a hatóság értelmezése szerint - miután a törvényben nincs nevesítve a tanút segítő ügyvéd - afféle fantomként szerepel.


 

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Indiai áru árutovábbítása – áfa

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságban tőkeemelés illetékkérdése

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

EPR-díj könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 november
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3