hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kisvállalati adóalanyiság megszűnésének gyakorlati kérdései

  • Kocziha Andrea, Moore Hungary Tax Advisory Kft. adótanácsadó partnere

Milyen esetekre mondja ki a törvény a kivaalanyiság megszűnését? Milyen teendők vannak, ha az adózó áttér a társasági adózásra? Összefoglaltuk.

Kisvállalati adóalanyiság létrejötte és megszűnése

A kisvállalati (a továbbiakban kiva) adóalanyiság, a Katv.-ben meghatározott feltételeknek való megfelelés esetén, az adózó választása alapján jön létre. A kivaalanyiság választásához, többek között a kiva törvényben meghatározott létszám és bevételi korlátokat is teljesítenie kell az adózónak, melynek megfelelően – a jelenleg hatályos szabályozás alapján – az adózó az adóévre csak akkor választhatja a kivaalanyiságot, ha

• az átlagos statisztikai állományi létszáma az adóévet megelőző adóévben várhatóan nem haladja meg az 50 főt; és

• az adóévet megelőző adóévben elszámolandó bevétele várhatóan nem haladja meg a 3 milliárd forintot, (12 hónapnál rövidebb adóév esetén a 3 milliárd forint időarányos részét).

Fontosnak tartjuk kihangsúlyozni, hogy a fentiekben bemutatott állományi létszám és bevételi határok számítása során a statisztikai állományi létszám- és bevételadatokat a kapcsolt vállalkozások adataival együttesen, az utolsó beszámolóval lezárt üzleti év adatai alapján kell figyelembe venni.

Ha az adózó úgy dönt, hogy megszünteti a kivaalanyiságát, akkor az erre vonatkozó választását az adóév december 1-jétől, legkésőbb az adóév december 20-áig kell bejelentenie az adóhatóság felé. Ebben az esetben a kivaalanyiság az adott adóév végéig áll fenn. Fontos figyelemmel lenni arra, hogy a december 20-ai határidő jogvesztő, a határidő elmulasztása esetén igazolási kérelem előterjesztésének nincs helye.

Kisvállalati adóalanyiság megszűnésének törvényi esetei

A kivaalanyiság azonban nemcsak az adózó választása alapján szűnhet meg, hanem megszűnik akkor is, amennyiben a Katv.-ben felsorolt esetek valamelyike bekövetkezik. A következőkben a kivaalanyiság megszűnésének azon főbb törvényi eseteit mutatjuk be, melyek gyakorlati értelmezésével kapcsolatban kérdések merülhetnek fel az adóalanyok részéről.

• Bevételi értékhatár átlépése

A Katv. alapján megszűnik a kivaalanyiság a 6 milliárd forintos bevételi értékhatár negyedév első napján történő meghaladása esetén, a túllépést megelőző nappal.

A bevételi értékhatár túllépésének vizsgálata során kérdésként merülhet fel, hogy a kapcsolt vállalkozások adatait össze kell-e számítani, vagy önállóan az adóalany adatait kell alapul venni. Mindkét értelmezésre elérhetőek nem hatósági forrásból származó szakmai állásfoglalások.

A hatóságtól kapott szóbeli tájékoztatás alapján azonban a kivatörvény 2017. január 1-jétől hatályos módosítása következtében, a kivaalanyiság megszűnésével kapcsolatban a bevételi értékhatár átlépését már nem a kapcsolt vállalkozásokkal együtt, hanem egyedi szinten, csak az adott kivaalany adatait figyelembe véve kell megvizsgálni.

OLVASSA TOVÁBB CIKKÜNKET, amelyben példákon keresztül értelmezzük a jogszabályban leírtakat!

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Vadászkutya könyvelése vadásztársaságnál

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Egyéni vállalkozás bevétele

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 október
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5