hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Kiva: hóközi be- és kilépőknél kell-e arányosítani a kedvezményt?

  • adozona.hu

A kiva számításánál a hó közben belépő munkavállaló és a hó közben kilépett munkavállalók esetében hogyan lehet figyelembe venni a (9 FEOR ) szakképzettséget nem igénylő munkavállaló utáni kedvezményt? Szintén a hó közben belépő, vagy hó közben kilépő munkavállaló után hogyan lehet figyelembe venni a munkaerőpiacra lépő után járó kedvezményt? Olvasói kérdésekre dr. Császár Zoltán adótanácsadó, jogász válaszolt.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

A szociális hozzájárulási adóról 2018. évi LII. törvény (új szocho tv.) 10. §-a szól a szakképzettséget nem igénylő munkakörben dolgozó személyek kedvezményéről, erre hivatkozik a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 2. § 19. a) alpontja és a 2. § 20. a) alpontja is.

Mivel az új szocho tv. nem ír elő arányosítást, ha valaki hóközben vállal munkát a cégben, ilyet a kisvállalati adóban sem kell alkalmazni. A törvény úgy szól, hogy a részkedvezmény egész hónapban megilleti a kifizetőt, összege pedig a bruttó munkabér havi összege, de havonta legfeljebb a minimálbér (2020-ban 161 000 forint) 50 százaléka.

Tehát nem kell arányosítani a kedvezmény kiszámításakor a felső korlátot jelentő havi minimálbért, ha nem teljes hónapot tölt jogviszonyban a munkavállaló: az ilyen hónapokban a 161 000 forintos minimálbér és a munkavállaló tárgyhavi számított bruttó munkabére közül a kisebb összeg lesz a kedvezmény összege.

A munkaerőpiacra lépők kedvezményénél (új szocho tv. 11. §, Katv. 2. § 19. b), 20. b) alpontok) ugyanezt lehet elmondani az arányosítás kérdését illetően (itt 2 évig a minimálbér 100 százaléka, a foglalkoztatás 3. évében a minimálbér 50 százaléka a felső korlát).

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

TÖBB MINT TÖRVÉNYTÁR!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kiskorú bevétele legálisan

Lepsényi Mária

adószakértő

Online számlázás

Nagy Norbert

adószakértő

Anyagkészlet felhasználása

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 május
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close