hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás egyéni vállalkozó iparűzési adója

  • adozona.hu
1

Katás egyéni vállalkozó székhelye és telephelye két külön településen van. Székhelyén tevékenységet nem végez, csak a telephelyén. Lehetséges-e, hogy csak az egyik helyen fizet iparűzési adót? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

"Az ügyfél szerint duplán adózna, ha mindkét településre iparűzési adót fizetne. kellene fizetnie. Véleményem szerint a kata tételes adózást kellene választania a tényleges gazdasági tevékenységet végző telephelyen és normál adózást a székhelyén, ahol a személyi jellegű ráfordítás 10 százalékát fizetné meg, de legalább az 500 ezer forint utáni 2 százalékot. Hiszen a székhelyén muszáj bejelenteni és akkor ott már nullás bevallást nem adhatok be. Mi a szakértő véleménye erről? Más "kolléga" pedig azt mondja az ügyfélnek, hogy csak egy helyen kell az iparűzési adót megfizetnie. De akkor be se jelentsem a székhelyén? Olyat nem tehetek..." – írta kérdésében olvasónk.

Mind a székhelyen, mind a telephelyen fennáll az adófizetési kötelezettsége a vállalkozónak – szögezte le válasza elején szakértőnk. Nem lehet olyan módszert alkalmazni az adóalap megosztása során, mely bármely önkormányzat területén nulla forint adóalapot eredményezne.

Katás vállalkozás dönthet úgy, hogy előzetes bejelentés alapján önkormányzatonként 2,5 millió forint adóalapot tekint adóalapnak. Ezt a választást önkormányzatonként kell bejelentenie minden év február 15-éig, vagy a kata hatálya alá történő bekerülést követő 45 napig. Ha a bejelentést valamely önkormányzat területén nem teszi meg a vállalkozó, akkor ott a normál szabályok szerint adózik.

Ha a székhely szerinti településen nem jelentkezik be a tételes adóalap-megállapítás alá, akkor az adóalapját meg kell osztania. A maga után figyelembe vehető személyi jellegű ráfordítások legalább 10 százalékát kell a székhelynél figyelembe vennie.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Előfizetési csomagajánlataink:


Hozzászólások (1)

Kedves Tamás!
A helyi adókról szóló tv.-t figyelembe véve a KATA-s egyéni vállalkozó esetén olvastam egy másik álláspontot, miszerint az ilyen egyéni vállalkozónak ha van székhelye és telephelye is (különböző önkormányzatoknál), akkor VAGY mindkettő esetén tételes adót, VAGY mindkettő esetén adóalap-megosztásos módszert szabad csak alkalmazni, a kettő módszer nem keverhető. Íme a levezetés:

"Idézném a helyi adók törvényből:

“(3) * A kisadózó vállalkozások tételes adója hatálya alá tartozó vállalkozó (a továbbiakban e § alkalmazásában: kisadózó vállalkozás) (9) bekezdés szerint bejelentett döntése esetén, az adó adóévi alapja – a 39. § (1) bekezdésében, vagy a 39/A. §-ban foglalt előírásoktól eltérően – székhelye és telephelye szerinti önkormányzatonként 2,5-2,5 millió forint.”

valamint

“(5) * A (3) bekezdés szerinti adóalap-megállapítást választó kisadózó vállalkozást e minőségére tekintettel – a 41. §-ban és az adózás rendjéről szóló törvényben foglaltaktól eltérően, a (6)-(7) bekezdésekben foglaltak kivételével – adóelőleg-bejelentési, -bevallási, és -fizetési kötelezettség, valamint adóbevallás-benyújtási kötelezettség, továbbá a 39. § (2) bekezdése szerinti adóalap-megosztási kötelezettség nem terheli.”

továbbá

“(2) * Ha a vállalkozó több önkormányzat illetékességi területén vagy külföldön végez állandó jellegű iparűzési tevékenységet, akkor az adó alapját – a tevékenység sajátosságaira leginkább jellemzően – a vállalkozónak kell a 3. számú mellékletben meghatározottak szerint megosztania.”

Ezeket a törvényi hivatkozásokat összeolvasva, nem értelmezhető az adóalap megosztás, mivel az csak akkor alkalmazható, ha minden önkormányzatnál ugyanazon módon van megállapítva az adóalap. Tehát ha az egyik Önkormányzatnál választva lett a tételes adóalap megállapítás, a másikra is érvényes ez a nyilatkozat."

Ezek után tanácstalan vagyok, mert számomra kedvezőbb lett volna a székhely esetén a személyi jellegű ráfordítással arányos normál módszer, telephely esetén viszont a tételes módszer. Kérem segítségét!

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gépkocsijavítás fél áfa

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs