hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katából a számviteli törvény hatálya alá – mi kerülhet a nyitómérlegbe? 1. rész

  • Sinka Júlia, adó- és számviteli tanácsadó

A katából kiszoruló társas vállalkozások – akár a társasági adó, akár a kisvállalati adó hatálya alatt adóznak a továbbiakban –, át-, illetve visszakerülnek a számviteli törvény hatálya alá, ami kettős könyvvitel vezetését és beszámoló készítését, első lépésben pedig a nyitómérleg kötelező összeállítását jelenti. Ez nem lesz könnyű a korábban mindössze bevételi nyilvántartást vezető cégeknek.

A számviteli törvény 2/A paragrafusának (4) bekezdése szerinti nyitómérleget – fő szabály szerint – könyvvizsgálóval kell ellenőriztetniük azoknak a társaságoknak is, amelyek mentesülnek a könyvvizsgálati kötelezettség alól.

(Ettől függetlenül az eszközök értékelésével, a katás múlt lezárásával összefüggő számviteli feladatokkal kapcsolatos könyvelői felelősség fennáll.)

Kisokos a kataváltozásokhoz című videónkat innen érheti el!

 

 

Ugyanakkor az egyes egyszerűsített közteherviselést lehetővé tévő rendelkezések alkalmazásáról szóló 297/2022. kormányrendelet 3. paragrafusában rögzítetteknek köszönhetően mégsem kell az említett körnek könyvvizsgálóval ellenőriztetnie a nyitómérlegét. A kormányrendelet 2022. szeptember 1-jén hatályba lépő átmeneti rendelkezése szerint az 2022. augusztus 31-én a kisadózó vállalkozások tételes adóját alkalmazó közkereseti társaság, betéti társaság, egyéni cég, ügyvédi iroda nem köteles a nyitómérlegét könyvvizsgálóval ellenőriztetni.

Az is előfordulhat, hogy a katatörvény hatálya alól kikerülő társaság tulajdonosai egyik egyéb adózási módot sem tartják megfelelőnek, és a cég végelszámolása, illetve felszámolása mellett döntenek. Az eljárás időtartamára ez esetben is a számviteli törvény hatálya alá kerülnek, és ugyancsak mérleget kell készíteniük. Ezt nekik sem kell könyvvizsgálóval ellenőriztetniük: esetükben a régi katatörvény 29. paragrafusa adja a felmentést, amely szerint a társaság a felszámolás, a végelszámolás kezdő időpontját megelőző nappal készítendő záróleltárt és zárómérleget az Szt. 2/A paragrafusának (4) bekezdése előírásának figyelembevételével készíti el, azzal, hogy azt könyvvizsgálóval nem kell ellenőriztetni.

Ezt a nyitómérleget nem kell letétbe helyezni, közzétenni, és elkészítésére a számviteli törvény nem ír elő határidőt. Elviekben tehát e kérdésben a társaság tulajdonosai szabadon dönthetnek. Viszont a könyvelés mielőbbi megkezdése elemi érdeke a társaságnak, hiszen az abból nyerhető adatokra egyrészt szüksége van a vezetőségnek a pénzügyi döntések meghozatalához, másrészt az adóbevallási kötelezettségeit is teljesítenie kell a cégnek, és azok adatait is a számviteli rendszer szolgáltatja.

Mindezek pedig behatárolják a vállalkozás mozgásterét abban, hogy meddig halaszthatja a nyitómérleg összeállítását.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, amelyben ismertetjük, milyen vagyonelemeket kell a nyitómérlegben szerepeltetni, és milyen módszerekkel lehet megállapítani a szokásos piaci árat!.

A folytatáshoz előfizetés szükséges.
A teljes cikket előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink olvashatják el! Emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (0)

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
Az Adózóna moderálási alapelveit ITT találja.
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Alvállalkozó egyéni vállalkozó és munkaviszony

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Fiatalkorú családtag beállna dolgozni

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, compliance szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink