hourglass_empty Ez a cikk több mint 30 napja íródott, ezért előfordulhat, hogy a benne lévő információk már nem aktuálisak! Témába vágó friss cikkekért használja a keresőt

Katás vállalkozó – a munkaviszonnyá minősítés

  • adozona.hu
1

Főállású munkaviszony mellett lehet-e valaki tanácsadó csak egy cégnél – nem főállású – katás vállalkozás keretében anélkül, hogy a jogviszonyt a NAV munkaviszonnyá minősítené? – kérdezte az Adózóna olvasója. Szakértőnk, Kocsis Zoltán közgazdász válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: "Ha valaki rendelkezik egy főállással és emellett szeretne például tanácsadói feladatot ellátni csak egy cégnél, amely évente több mint 1 millió forintot fizetne neki, akkor ezt nem főállású katás vállalkozás keretében lehetne-e csinálni anélkül, hogy a NAV rejtett munkaviszonyt tételezne fel, hiszen egy munkaviszony máshol már fennáll, ahol fizetik a járulékokat?"

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Természetesen van rá lehetőség.

Önmagában az, hogy van egy főállású munkaviszonyunk, nem jelenti azt, hogy ne lehetne másik munkaviszonyunk, tehát ezzel kevés alátámasztani a katás szerződésünket.

Az 1 millió forintos határ átlépése nem gond. Ez két dolgot jelent alapvetően:

1. a NAV tudomására jut a jogviszony, illetve

2. a NAV vélelmezi a munkaviszonyt és nekünk kell bizonyítani, hogy nem az. Ezzel kapcsolatosan legalább 2 pontot kell tudni igazolni az alábbi listából:

a) a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;

b) a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény (Katv.) 13. §-a szerinti adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte;

c) a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;

d) a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;

e) a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;

f) a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;

g) a kisadózó vállalkozás minden kisadózóként bejelentett tagja, illetve a kisadózó egyéni vállalkozó a naptári év egészében a 2. § 8. pont a) vagy g) alpont szerint nem minősül főállású kisadózónak feltéve, hogy a kisadózó vállalkozás naptári évi bevételének legalább 50 százalékát olyan személytől szerezte, akivel/amellyel a kisadózó a naptári évben nem állt a 2. § 8. pont a) vagy g) alpontban említett jogviszonyok egyikében sem (Katv. 14. §).

Azonban akár ettől függetlenül is átminősíthet a NAV, tehát nagyon fontos a jogviszony megfelelő (megbízási/vállalkozási) szerződéssel történő dokumentálása, illetve a teljesítési folyamat lepapírozása is.

Mind a dokumentálásnál, mind a szerződésnél figyelembe kell venni, hogy a megbízási/vállalkozási jogviszony egy mellérendeltségi jogviszony, tehát a megrendelő nem adhat utasítást a munkavégzés idejére, módjára, mikéntjére. Érdemes a teljesítés jellegétől függően a szerződésen túl az ajánlatot, az árazást, a teljesítést, annak elfogadását is akár e-mail-, akár papíralapon dokumentálni.

E-mailes kommunikáció esetén javasolt a saját e-mail cím (nem a megbízóé!) használata.

Hozzon ki többet az Adózónából!
Előfizetőink és 14 napos próba-előfizetőink teljes terjedelmükben olvashatják cikkeinket, emellett többek között elérik a Kérdések és Válaszok archívum valamennyi válaszát, és kérdezhetnek szakértőinktől is.

Hozzászólások (1)
Ruszin Zsolt

A kisadózással kapcsolatos átminősítési vélelmet megdőltnek kell tekinteni ha félkínai nyelvezetű 7 feltételből 2 teljesült. A feltételek teljesülését az adózó, a hiányát a NAV bizonyíthatja (Ez utóbbi általában "mission impossible").

Természetesen lehetnek objektív körülmények, amik pro és kontra bizonyítékként szolgálhatnak, de ennek a tisztázásához a kérdés túl általános.

A "lepapírozás" nem pótolja a feltételek fennállását, az átminősítés korántsem az iratokon múlik.

Mindehhez képest a cikkben szereplő válasz "egyébként történő" átminősítésről ír. "Egyébként" való átminősítés nincs és az általam ismert jogesetekben a NAV meg se próbálkozott ilyesmikkel.

Szerencsésebb lenne újragondolni a választ, és a kisadózással kapcsolatos félelemkeltést abbahagyni.

Új hozzászólás

Kérjük, hogy szakértőinknek szóló kérdését ne kommentben tegye fel! Használja helyette a kérdés-válasz funkciót, kérdésében hivatkozzon az érintett írásra, lehetőleg annak URL-jét is megadva. A választ csak így tudjuk garantálni. Köszönjük!
További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési bevallás 2024

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 március
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31